Célpont lehet Olaszország is a húszi lázadók szerint

Az olaszok tartsák magukat távol a vörös-tengeri-katonai beavatkozásoktól, figyelmeztetett a húszi lázadók vezére.

2024. február 5., 17:49

Szerző:

Mohamed Ali al-Húszi, a jemeni húszi lázadók egyik vezetője üzent: Olaszországnak vigyáznia kell, ha megtámad bennünket, célponttá válik – írta meg a Telex. A jemeni húszi vezető nyomatékosította: Olaszország maradjon semleges, és ne vegyen részt a vörös-tengeri katonai beavatkozásban.

A tervek szerint az Aspides (Pajzs) európai katonai misszió február 19-én indul, francia, német, görög és olasz részvétellel. Az misszió célja a Vörös-tengeren haladó kereskedelmi hajók védelmének biztosítása. A misszió felhatalmazással bír arra vonatkozólag, hogy az hajókat támadó jemeni húszik elleni ellentámadást hajtsanak végre. Az olasz Duilio hadihajó látja el a katonai beavatkozás taktikai parancsnokságát. 

Október 7-i terrorcselekmény óta kiemelt nemzetbiztonsági készültség van Olaszországban a Hamász palesztin szélsőséges szervezet miatt. Közel 30 000 helyszínen erősítették meg a katonai vagy rendőri védelmet, beleértve az Egyesült Államok és Izrael olaszországi intézményeit is.

A terrorkészültséget tovább fokozták, miután február elsején a firenzei amerikai konzulátus épületére Molotov-bombákat dobtak. A merényletet videóüzenettel egy magát a Hamászhoz közelinek valló csoport vállalta magára, és támadássorozattal fenyegette meg Olaszországot.

A húszi lázadók terrorszervezetté nyilvánítása

Mint arról korábban beszámoltunk, Szijjártó Péter külügyminiszter szerint lépéseket kell tenni a húszik terrorszervezetté nyilvánítása érdekében, és segíteni kell a jemeni kormányt, hogy megerősítse a parti őrségét. Az ehhez szükséges források az Európai Békekeretben rendelkezésre állnak. Még Brüsszelt is felszólította, hogy erőteljesebben lépjenek fel a terrorizmus ellen. 

A külgazdasági és külügyminiszter azt írta, hogy ha az Európai Unió és a nyugati világ nem lép fel határozottan, akkor „azzal kell számolnunk, hogy az európai gazdaságoknak és vállalatoknak hosszú ideig kell majd ezzel a bizonytalansági tényezővel szembesülniük.”

Közös kiállás a húszi lázadók ellen

A világ 12 országának kiadott nyilatkozata szerint a huszi lázadók által végrehajtott támadások  a Vörös-tengeren „illegálisak, elfogadhatatlanok és mélységesen destabilizálóak”. Washingtoni tisztségviselők szerint az amerikai hadsereg előkészítette a lehetőségeket a huszi lázadók elleni csapásra. A szövetségesek a lázadók hajóit, drónkilövő állásait és parti radarberendezéseit támadnák, valamint a lőszert tároló helyszíneket is. Ennek ellenére a húszi célpontok elleni csapások kivitelezése nem egyszerű, mivel sok fegyverrendszerük mobil.

Mint ahogy korábban már beszámoltunk róla, a lázadók által végrehajtott támadások feszültséget okoznak az Egyesült Államok és a szövetségeseik között, és jelentősen emelik a tengeri szállítási díjakat. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa felszólította a húszikat, hogy hagyjanak fel a hajózás elleni támadásaikkal. Az Egyesült Államok óvatos az erő alkalmazásával, igyekeznek diplomáciai úton kezelni a konfliktust és elkerülni a közvetlen konfrontációt. Jement egy fegyveres konfliktus mélyebb nyomorba döntené, ahol a már így is megnégyszereződött segélyre szorulók száma 2014 óta.

(Kiemelt képünk: A jemeni Huthi-lázadók fegyveres támogatói szolidaritási tüntetésen vesznek részt a palesztin Hamász mozgalom Izrael elleni fegyveres ellenállása mellett Szanaában 2024. február 1-jén. Fotó: MOHAMMED HUWAIS / AFP)

18:31

Ukrajna 2024-ben nemcsak védekezik az országot támadó orosz hadsereg ellen, hanem új ellentámadást is készít elő – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a FoxNews amerikai hírtelevíziónak az ukrajnai frontvonal közelében adott interjújában, amelyet az Ukrajinszka Pravda hírportál pénteken szemlézett.

Kötelező lesz a Putyinnal készített két órás interjú elemzése és oktatási használata az orosz iskolákban. Putyin mondanivalója annyira jelentős oktatási forrás, hogy társadalomismeret, történelem, irodalom, számítástechnika és az idegen nyelvű órákon is javallott azt elemezni.