Olaf Scholz: Németország elkötelezett Izrael biztonsága mellett

Németország elkötelezett Izrael biztonsága és léte mellett – jelentette ki Olaf Scholz német kancellár keddi tel-avivi látogatásán, amelyet szolidaritásból tett a Hamász palesztin terrorszervezet Izrael ellen indított támadása miatt.

2023. október 17., 21:00

Szerző:

Scholzot Izraelben először Eli Kohen külügyminiszter köszöntötte a Ben Gurion-repülőtéren, megköszönte Scholz látogatását és szolidaritását Izraellel. Később a német kancellár megbeszélést folytatott Benjámin Netanjahu miniszterelnökkel, és ennek végén közös nyilatkozatot adtak az újságíróknak. Scholz kijelentette, hogy hazája – a holokauszt miatti felelőssége miatt is – mindig a zsidó állam mellett fog állni. 

„Ahogy a múlt héten a Bundestagban mondtam, nehéz időkben Németország csak egy helyre állhat, Izrael mellé” 

– hangoztatta Scholz.

„Nagyon fontos elmondani ezt ma itt, ezekben az Izrael számára nehéz időkben: Németország történelme és a holokausztért viselt felelőssége megkívánja, hogy segítsünk fenntartani Izrael biztonságát és létét” – jelentette ki a német kancellár. 

Benjámin Netanjahu szerint a Hamász október 7-i támadása „a zsidók ellen elkövetett legsúlyosabb bűntény a holokauszt óta. A hamászosok az új nácik, a Hamász az Iszlám Állam (nevű dzsihadista szervezet), és bizonyos esetekben rosszabb, mint a nácik” – mondta az izraeli kormányfő, és figyelmeztetett, hogy ha az ilyen atrocitásokat „most nem állítják meg, akkor ezek nagyon hamar elérnek önökhöz is”.

(Kiemelt képünkön: Olaf Scholz (SPD) német kancellár a megbeszéléseket követő sajtóértekezleten Benjamin Netanjahu (r) izraeli miniszterelnök mellett. Fotó: MICHAEL KAPPELER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)