Obama kémmestere elárulta, hogyan elemzik Putyin viselkedését

James Clapper szerint megváltozott Putyin viselkedésem és jelentősen eltér a korábban megszokottól.  

2022. március 22., 10:47

Szerző:

James Clapper amerikai kémfőnök, korábban felügyelte a CIA-t, az FBI-t, az NSA-t, és Barack Obama elnöksége idején az egyik fő tanácsadóként szolgált. Az orosz-ukrán háború kapcsán betekintést engedett abba, hogy milyen titkosszolgálati munka folyik Vlagyimir Putyin orosz elnök lelkiállapotának, viselkedésének elemzése közben.

„Putyin az elmúlt két évben nagyrészt elszigetelt volt, különösen koronavírus-járvány miatt, és ez oda vezetett, hogy nagyon kevés ember férkőzött a közelébe. Ez a mi dolgunkat is megnehezítette, ami hírszerzési információk gyűjtését jelenti. Putyin elszigeteltsége miatt az utóbbi időben, arra kellett hagyatkoznunk, amit nyilvánosan tett vagy mondott”

– mondta a BBC Radio 4 Today című műsorában. A hírszerzők tehát a felvételeket a tartalom és a közlés módja alapján elemzik. Clapper szerint Putyin számos eddigi hagyománnyal szakított az utóbbi időben, eddig hidegnek, pragmatikusnak tűnt, de ez megváltozott. A kémmester szerint csak reménykedni lehet Putyin racionalitásának megmaradásában. Egy biztos, az utóbbi időben jelentősen megváltozott Putyin viselkedése, jelentette ki a műsorban. 

(Kiemelt kép: Emberek sétálnak el Putyin-ellenes plakátok mellett a lengyelországi Varsóban 2022. március 21-én. Fotó: Annabelle Chih / NurPhoto / NurPhoto / AFP)

 

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.