Medvegyev: a Nyugat egyre közelebb a világháborúhoz

Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök szerint a Lengyelország határán belül lezuhant rakéta azt mutatja, hogy a Nyugat egyre közelebb kerül egy világháborúhoz.

2022. november 16., 10:27

Szerző:

„A Nyugat egyre közelebb kerül a világháborúhoz, miután rakéta landolt Lengyelországban. Az incidens, az állítólagos »rakétacsapás« egy lengyel farmon csak egy dolgot bizonyít: az Oroszország ellen hibrid háborút vívó Nyugat egyre közelebb kerül a világháborúhoz” - tweetelte Medvegyev szerdán.

Oroszország tagadta, hogy bármi köze lenne ahhoz a rakétához, amely kedden Kelet-Lengyelországban landolt és két ember halálát okozta, nagyjából egy időben azzal, hogy Moszkva több mint egy hónapja a legnagyobb rakétatámadási hullámot indította ukrán városok ellen – írja a CNN.

A csapás az első alkalom, hogy Oroszország ukrajnai inváziója során közvetlen csapást mértek egy NATO-országra. Nem tudni, ki lőtte ki a rakétát, vagy hogy pontosan honnan indították, bár a lengyel külügyminisztérium „orosz gyártmányúnak” minősítette.

Medvegyev az orosz Biztonsági Tanács helyettes vezetője. Oroszország elnöke volt 2008 és 2012 között, 2012 és 2020 között pedig miniszterelnök.

(Kiemelt képünk: Dmitrij Medvegyev. MTI/AP/Szputnyik pool/Jekatyerina Stukina)

Az Európai Uniónak (EU) védenie kell külső határait, csak a valódi menekülteket kell befogadnia – hangsúlyozta Giorgia Meloni olasz kormányfő az Európai Konzervatívok és Reformerek európai parlamenti frakció Varsói Csúcs (Warsaw Summit) című konferenciáján szombaton lejátszott videóüzenetében.

Észtország nagy hatótávolságú rakéta-sorozatvető rendszerekkel (HIMARS) bővíti védelmi rendszerét, a 70-300 kilométeres hatótávolságú, amerikai fegyverrendszerek várhatóan 2024-ben érkeznek az országba – közölte az észt védelmi minisztérium szombaton.