Nyolcmillió ukrán hagyta el Ukrajnát a háború kezdete óta

Csaknem nyolcmillió ukrán hagyta el Ukrajnát a háború kezdete óta, a belső menekültek száma meghaladhatja a hétmilliót.

2023. január 10., 17:39

Szerző:

A háború február végi kirobbanása óta közel ötmillió belső menekültet regisztráltak Ukrajnában hivatalosan, írja a Korrespondent alapján a 444.hu.

Ukrán kormányzati jelentés szerint 4 millió 867 ezer 106 ukrán menekült lakóhelyéről az ország egy biztonságosabb régiójába.

A valós adat ennél is magasabb lehet, a becslések szerint meghaladhatja a hétmilliót a belső menekültek száma. Az Európai Unió területén több mint négymillió ukrán regisztrált ideiglenes védelemre. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának Hivatala szerint a háború kezdete óta 7 millió 915 ezer 287 ember érkezett Ukrajnából Európába.

(Kiemelt kép: az orosz-ukrán háború elől menekülő emberek Budapesten, a Keleti pályaudvaron 2022. március 7-én. MTI/Balogh Zoltán)

15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.