Nyolcmillió ukrán hagyta el Ukrajnát a háború kezdete óta

Csaknem nyolcmillió ukrán hagyta el Ukrajnát a háború kezdete óta, a belső menekültek száma meghaladhatja a hétmilliót.

2023. január 10., 17:39

Szerző:

A háború február végi kirobbanása óta közel ötmillió belső menekültet regisztráltak Ukrajnában hivatalosan, írja a Korrespondent alapján a 444.hu.

Ukrán kormányzati jelentés szerint 4 millió 867 ezer 106 ukrán menekült lakóhelyéről az ország egy biztonságosabb régiójába.

A valós adat ennél is magasabb lehet, a becslések szerint meghaladhatja a hétmilliót a belső menekültek száma. Az Európai Unió területén több mint négymillió ukrán regisztrált ideiglenes védelemre. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának Hivatala szerint a háború kezdete óta 7 millió 915 ezer 287 ember érkezett Ukrajnából Európába.

(Kiemelt kép: az orosz-ukrán háború elől menekülő emberek Budapesten, a Keleti pályaudvaron 2022. március 7-én. MTI/Balogh Zoltán)

Tegnap 17:44

A finn, a norvég, a dán és az izlandi szakszervezetek is távoznak a Nemzetközi Újságíró Szövetségből. Szerintük a szervezet antidemokratikusan működik, pénzügyeit etikátlanul kezeli, és kifogásolták, hogy a szövetség nem zárta ki az Orosz Újságíró Szövetség azon alkalmazottait, akik az oroszok által megszállt ukrajnai területeken kezdtek el dolgozni.

2023. január 31., 15:30

Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke hétfőn egy újságíró kérdésére válaszolva azt mondta, hogy nem küld F-16-os vadászgépeket Ukrajnába. Nagy-Britannia és Németország vezetője is kizárta, hogy repülőket küldene a háború sújtotta országba. Franciaország és Lengyelország ugyanakkor nem zárkóznak el a lehetőségtől, de semmiképpen sem kerülnék meg a NATO-t a kérdésben.