Nukleáris leszerelés – Oroszország nem kér belőle

Oroszország megakadályozta a nuklerális leszerelésről szóló nyilatkozat elfogadását, mert szerintük az nélkülözi az egyensúly hiányát. 

2022. augusztus 27., 09:16

Szerző:

Oroszország megakadályozta a nukleáris leszerelésről szóló közös nyilatkozat elfogadását a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozásáról szóló szerződés (NPT) négyhetes felülvizsgálati konferenciáján az ENSZ New York-i székhelyén pénteken.

Igor Visnyevszkij orosz képviselő elítélte az „egyensúly hiányát” a több mint 30 oldalas végleges szövegtervezetben.

„Delegációnknak kulcsfontosságú kifogása van bizonyos bekezdésekkel szemben, amelyek nyilvánvalóan politikai jellegűek” 

– mondta, és többször megismételte, hogy nem Oroszország az egyetlen ország, amelynek kifogásai vannak a szöveggel szemben.

A tárgyalásokhoz közel álló források szerint Oroszország különösen az orosz hadsereg által megszállt zaporizzsjai ukrán atomerőműre vonatkozó bekezdéseket kifogásolta.

Az AFP francia hírügynökség információi szerint a szövegben szerepelt egy olyan megfogalmazás, amelyben nagy aggodalommal szóltak az ukrán üzemek, köztük Zaporizzsja körüli katonai tevékenységek miatt, továbbá amiatt, hogy Ukrajna elveszíti az ellenőrzést e létesítmények felett.

Az egy hónapja tartó tárgyalások és a pénteken több órára elhalasztott záróülés ellenére a konferencia nincs abban a helyzetben, hogy megállapodásra jusson – mondta a konferencia elnöke, az argentin Gustavo Zlauvinen, miután Oroszország közbelépett.

A konferencia megnyitóján António Guterres, az ENSZ főtitkára azt mondta, hogy "ilyen nukleáris veszélyre a hidegháború csúcspontja óta nem volt példa".

A legutóbbi, 2015-ös felülvizsgálati konferencián a felek szintén nem jutottak megállapodásra az érdemi kérdésekben.

(Kiemelt kép: Ukrajna küldöttei az atomfegyverek elterjedésének megakadályozásáról szóló szerződés tizedik felülvizsgálati konferenciáján az ENSZ Közgyűlésén 2022. auguszts 26-án, New Yorkban, Fotó: John Lamparski/NurPhoto/AFP)

Malawi 28 körzetéből 22-ben jelentettek kolerás megbetegedéseket, a járvány kitörése óta száztizen vesztették életüket és 3891 fertőzöttet azonosítottak – közölte a délkelet-afrikai ország egészségügyi minisztere.

Irán kész nagyobb szerepet vállalni az energiapiacon, több országgal is tárgyal a gázexport lehetőségéről – mondta Ali Bakeri Káni iráni külügyminiszter-helyettes kedden Budapesten.