Növekedett az eutanáziás elhalálozás Hollandiában

A világon elsőként Hollandia legalizálta az eutanáziát 2002-ben és még ugyanabban az évben Belgium is elfogadta az ezt lehetővé tévő törvényt.

2023. április 6., 12:42

Szerző:

Az előző év adataihoz képest tavaly 14 százalékkal több, 8720 ember halt meg eutanáziával Hollandiában – tájékoztatott a The Dutch News című angol nyelvű holland hírportál csütörtökön, a Regionális Eutanázia Felülvizsgáló Bizottság (RTE) legfrissebb adataira hivatkozva.

Az RTE éves jelentése szerint a 2022-ben bejelentett eutanáziás elhalálozások aránya az összes halálozás 5,1 százalékát tette ki, amíg ez az adat 2021-ben 4,5 százalék volt Hollandiában.

A legtöbb esetben a rákos daganatokkal küzdő betegek kértek eutanáziát, ugyanakkor a korábbiaknál többen, 288 esetben kérték a halált demens betegek. A jelentéstevők megjegyezték: a demenciában szenvedők eutanáziája összetett és érzékeny téma, mivel a szindróma elhatalmasodásával egy bizonyos ponton túl az érintett már nem tekinthető beszámíthatónak. Ezért fontos, hogy szakértők és orvosok bevonásával időben tisztázzák a kérelmező kívánságait.

A jelentés szerint tavaly 379 olyan összetett betegségekkel küzdő idős ember kért eutanáziát, akik esetében nem volt remény a gyógyulásra. Ez az adat 23 százalékos növekedést mutat 2021-hez képest. Közülük 58-an olyan pár tagjai voltak, akik úgy döntöttek, hogy együtt kívánnak meghalni. Az illetékes holland bizottság közölte: ilyen esetekben mindkét félnek más tanácsadóhoz és orvoshoz kell fordulnia kérelmével, és mindkettejüknek teljes mértékben meg kell felelniük a szükséges feltételeknek. Tavaly továbbá 115 esetben végeztek eutanáziát súlyos pszichiátriai betegségben szenvedők esetében, megközelítőleg ugyanannyi alkalommal, mint 2021-ben – tájékoztattak.

Az eutanáziát Hollandiában két orvosnak kell elvégeznie, akik egyike sem lehet a beteg családtagja. Eutanáziát tiszta tudatállapotban, cselekvőképesen, ismétlődően, külső befolyástól mentesen és írásban kell kérelmezni. Kizárólag akkor igényelhető, ha az érintett súlyos és gyógyíthatatlan betegségben szenved, amelynek fizikai vagy pszichológiai tüneteit nem lehet enyhíteni.

A világon elsőként Hollandia legalizálta az eutanáziát 2002-ben és még ugyanabban az évben Belgium is elfogadta az ezt lehetővé tévő törvényt. 2008-ban Luxemburg is csatlakozott az eutanáziát engedélyező országok sorához. Az aktív eutanáziát, azaz a halál bekövetkeztének közvetlen elősegítését a jogszabályok Európában a Benelux-országok mellett Spanyolországban engedik meg 2021 óta.

(Kiemelt kép: Alexander Bannink holland tervező 2018. április 14-én, az amszterdami temetkezési kiállításon elmagyarázza, hogyan működik a „Sarco” eutanázia-pohár. A Sarco „halált biztosít az embereknek, amikor meg akarnak halni, ami békés és megbízható, ugyanakkor elegáns és stílusos” – nyilatkozták az AFP-nek. Fotó: Jan Hennop/AFP)