A legmagasabb szintű terrorkészültséget léptették életbe Norvégiában a hajnali támadás nyomán

A PST norvég titkosszolgálat „extrém iszlamista terrorcselekménynek” nevezte a szombati Pride-felvonulás előtt történt lövöldözést, és a mérsékeltet jelentő 3-asról a "rendkívüli veszélyt" jelentő 5-ös fokozatra emelte az országban a terrorellenes készültséget.

2022. június 25., 17:32

Szerző:

A legmagasabb szintű terrorkészültséget léptették életbe szombaton Norvégiában a hajnali oslói lövöldözéses merénylet után.

Két ember életét vesztette és legalább másik 21 ember megsérült, amikor egy iráni gyökerekkel rendelkező 42 éves norvég állampolgár szombaton

hajnali 1 óra körül lövöldözni kezdett a főváros egyik jól ismert homoszexuálisbárjában és környékén, az utcán és egy másik szórakozóhelynél.

A PST norvég titkosszolgálat „extrém iszlamista terrorcselekménynek” nevezte a szombati Pride-felvonulás előtt történt lövöldözést, és a mérsékeltet jelentő 3-asról a „rendkívüli veszélyt” jelentő 5-ös fokozatra emelte az országban a terrorellenes készültséget.

A PST ügyvezető igazgatója, Roger Berg elmondta, hogy a civilek segítségével még az éjszaka elfogott gyanúsított egy „radikalizálódott iszlamista”, aki ráadásul mentális egészségi problémákkal is küszködik.

A kisebb súlyú erőszak, drog- és fegyverhasználati bűncselekmények miatt a hatóságok előtt már 2015 óta ismert férfi, aki eddig nem tett vallomást, nyilvánvalóan "páni félelmet akart kelteni a lakosságban" - közölte.
Szemtanúk szerint az elkövető egy táskával lépett be a London Pub éjszakai lokálba, ahol elővette a fegyverét és lőni kezdett. A lövöldözés nyomán a klubban, majd az utcán pánik tört ki. A helyszínen két fegyvert, köztük egy automata pisztolyt találtak.

A hatóságok tanácsára a szervezők lefújták a szombatra tervezett felvonulást, amely az egyhetes Pride rendezvénysorozat csúcspontja lett volna.

Az ügy kapcsán Harald norvég király azt mondta, hogy őt és a királyi családot megdöbbentette a támadás. „Össze kell fognunk és meg kell védenünk értékeinket: a szabadságot, a sokszínűséget és az egymás iránti tiszteletet” - mondta a 85 éves uralkodó.

Jonas Gahr Störe norvég miniszterelnök részvétét fejezte ki az áldozatok családjainak. A kormányfő egyben szolidaritását fejezte ki az LMBTQ közösséggel: „veletek vagyunk” - mondta.

A támadásban tízen sérültek meg súlyosabban, de úgy tudni, hogy senki sincs életveszélyben.
Christian Hatlo rendőrségi szóvivő szerint még korai megmondani, hogy kifejezetten a homoszexuálisok voltak-e a támadó célpontjai.

(Kiemelt kép: A London Pubban elkövetett mészárlás áldozatair emlékezők Oslo belvárosában 2022. június 25-én. Fotó: BJORN LARSSON ROSVALL / TT NEWS AGENCY / TT News Agency via AFP)

A Wagner orosz biztonsági magánvállalkozás négy zsoldosának megöléséről számolt be hétfőn este egy dzsihadista szervezet, amely az al-Kaida terrorhálózattal szövetséges. A közleményt hitelesnek ítélte meg a szélsőségesek internetes kommunikációját nyomon követő SITE amerikai hírszerzési csoport.

Az amerikai igazságügyi minisztérium a nyomozás érdekeire hivatkozva elutasította, hogy nyilvánosságra hozza a Donald Trump házánál tartott FBI-házkutatásról készült, eskü alatt tett vallomásokat, a lépésre a republikánus párt kérte a minisztériumot még vasárnap.