Nobel-díj: kimaradnak az oroszok, belaruszok és irániak is

Mégsem hívják meg Oroszország, Belarusz és Irán diplomáciai testületeit a Nobel-díj átadási ünnepségeire.

2023. szeptember 2., 15:41

Szerző:

A Nobel Alapítvány honlapjára felkerült szombati közlemény szerint a pénteki bejelentéssel ellentétben mégsem hívják meg az orosz, a belarusz és az iráni nagykövetet az idei stockholmi Nobel-díj átadási ünnepségre, ugyanakkor „az oslói ünnepségre az eddigiekhez hasonlóan minden nagykövetet meghívnak”.

Hagyományosan az oslói városháza nagytermében adják át a Nobel-békedíjat.

A Nobel Alapítvány közleménye szerint a stockholmi díjátadásra történő meghívást a Svédországban megfogalmazott éles bírálatok miatt vonták vissza.

Tavaly az ukrajnai háború miatt Oroszország és Belarusz diplomáciai küldöttei nem vehettek részt a díjátadó ünnepségeken és a kapcsolódó banketteken. Pénteken viszont Vidar Helgesen, a Nobel Alapítvány igazgatója azt közölte: mivel „a globális trend miatt a különböző nézeteket vallók közötti párbeszéd visszaszorult”, az alapítvány most ezzel szemben idén szélesebb körben küldte ki meghívásait, „hogy megünnepeljék és megértsék a Nobel-díjat és a szabad tudomány, a szabad kultúra és a szabad, békés társadalmak fontosságát”.

Erre reagálva Ulf Kristersson svéd miniszterelnök a TT svéd hírügynökségnek azt mondta, nem engedi, hogy Oroszország idén részt vegyen az ünnepségen, ha lehetőséget kap. „Oroszországot minden lehetséges módon, katonailag és gazdaságilag is el kell szigetelni” – jelentette ki a miniszterelnök. Johan Pehrson svéd foglalkoztatási miniszter pedig „rendkívül meggondolatlannak” nevezte az alapítvány részéről a meghívást, amely ellen tiltakozva több svéd parlamenti képviselő bejelentette, hogy nem vesz részt a díjátadón, ha ott lesz Oroszország, Belarusz és Irán nagykövete is.

Szombaton az alapítvány már úgy fogalmazott, érzékelik, hogy olyan „erős reakciókat” váltottak ki Svédországban, amelyek „teljesen beárnyékolják a kezdeményezésük eredeti üzenetét”, és emiatt megváltoztatták döntésüket.

A Nobel-díjasok nevét október elején jelenti be az alapítvány, a díjátadót pedig minden évben december 10-én, Alfred Nobel halálának évfordulóján tartják Stockholmban, ahol az orvosi, a fizikai, a kémiai, az irodalmi és a közgazdasági Nobel-díj kitüntetettjei XVI. Károly Gusztáv svéd királytól veszik át az elismerést. A díjátadást mintegy 1200 meghívott részvételével gálavacsora követi. A Nobel-békedíjat ugyanazon a napon Oslóban adják át.

(Kiemelt kép: a Nobel-díj plakettje. Fotó: STR / NurPhoto / NurPhoto via AFP)