Meghívták a Nobel-díjátadásra Oroszországot is

A Nobel-díjakat átadó Nobel Alapítvány korábbi irányvonalán változtatva ismét meghívta a Nobel-díjak átadására Oroszország, Fehéroroszország és Irán diplomáciai képviselőit, akik tavaly nem vehettek részt az eseményen.

2023. szeptember 1., 20:31

Szerző:

Vidar Helgesen, a Nobel Alapítvány igazgatója közleményében kiemelte, hogy mivel „a globális trend miatt a különböző nézeteket vallók közötti párbeszéd visszaszorult”, az alapítvány most ezzel szemben

szélesebb körben küldte ki meghívásait, „hogy megünnepeljék és megértsék a Nobel-díjat és a szabad tudomány, a szabad kultúra és a szabad, békés társadalmak fontosságát”.

A közlemény szerint a 2023-as Nobel-díjátadóra minden olyan országot meghívtak, amelynek diplomáciai képviselete van Svédországban és Norvégiában, valamint azokat a pártokat is, amelyek demokratikus választás útján jutottak be a parlamentbe. Mint írták: ez a megközelítés lehetőséget teremt rá, hogy „a Nobel-díj fontos üzenetei mindenkihez eljussanak”, és ezt a gyakorlatot a jövőben az egész szervezetre kiterjesztik.

Tavaly az ukrajnai háború miatt Oroszország és Fehéroroszország diplomatái nem vehettek részt a fényűző Nobel-banketten és a díjátadón, és az Iránban kialakult és egyre súlyosbodó belpolitikai válság miatt az iráni nagykövet sem kapott meghívást.

A svéd parlamenti pártok többsége elégedetlenségének adott hangot a döntés nyomán. Ulf Kristersson miniszterelnök a svéd TT hírügynökségnek azt mondta, „ha saját hatáskörébe tartozna, nem hívná meg Oroszországot a díjkiosztóra, mert minden lehetséges területen szükségesnek tartja az ország nemzetközi elszigetelését”, azt viszont nem közölte, hogy tervezi-e személyes részvételét az ünnepségen.

Marta Stenevi, a Zöld Párt képviselője úgy nyilatkozott, hogy „az orosz nagykövet társaságában nincs mit ünnepelni”. Johan Pehrson foglalkoztatásügyi miniszter pedig a közösségi oldalán azt írta, hogy „rendkívül meggondolatlannak tartja az alapítvány döntését”.

A meghívót idén a bevándorlásellenes Svéd Demokraták vezetője, Jimmie Akesson is megkapta, aki azonban a Facebookon közölte, hogy „sajnos, azon a napon már más elfoglaltsága van”, ezért nem vesz részt az ünnepségen.

Az idei Nobel-díjasok nevét október elején jelenti be az alapítvány, a díjátadót pedig minden évben december 10-én, Alfred Nobel halálának évfordulóján tartják Stockholmban ahol az orvosi, a fizikai, a kémiai, az irodalmi és a közgazdasági Nobel-díj kitüntetettjei XVI. Károly Gusztáv svéd királytól veszik át az elismerést. A díjátadást mintegy 1200 meghívott részvételével gálavacsora követi.

A Nobel-békedíjat ugyanazon a napon Oslóban adják át.

(Kiemelt képünkön Nobel-békedíj medálon a kitüntetett svéd kémikus, mérnök, feltaláló, üzletember és emberbarát Alfred Nobel (1833-1896).Fotó: STR/NurPhoto via afp)

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.