Elárulta a Fehér Ház, miért nem képviselteti magát az USA diplomáciai szinten a pekingi olimpián

Kína nem terelheti el a figyelmet egy népirtásról azzal, hogy egy ujgur atlétával viteti az olimpiai fáklyát – áll az indoklásban. 

2022. február 8., 08:17

Szerző:

Az, hogy Kína egy ujgur sportolót küldött az olimpiai fáklya vitelére, nem terelheti el a figyelmet „az ujgurok ellen elkövetett emberi jogi visszaélésekről, a népirtásról” – mondta Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője hétfőn.

A Reuters közlése szerint, egy 20 éves, Hszincsiangban született sífutó, Dinigeer Yilamujiang egy másik kínai sportolóval együtt gyújtotta meg az olimpiai üstöt pénteken a pekingi téli játékok megnyitóünnepségén.

„Nem engedhetjük, hogy ez elterelje a figyelmet ... az emberi jogok megsértéséről, a népirtásról, amelyet Kína egyes részein tapasztalunk”

– mondta Psaki egy sajtótájékoztatón. Hozzátéve: „Ezért nem küldtünk diplomáciai küldöttséget, még akkor sem, amikor az amerikai sportolóknak szurkolunk” 

Az Egyesült Államok és más nyugati nemzetek diplomáciai bojkottot rendeltek el a játékok ellen, mivel Kína az ujgurokkal és más, a Hszincsiang régióban élő muzulmán kisebbségi csoportok tagjaival szemben tanúsított bánásmódot. A kínai kormány tagadja a vádakat.

Psaki-t kérdezték Nancy Pelosi amerikai házelnök múlt heti megjegyzéséről is, aki arra szólította fel az amerikai olimpiai sportolókat, hogy koncentráljanak a versenyzésre, és ne kockáztassák a kínai kormány haragját azzal, hogy az emberi jogok megsértéséről beszélnek.

„Minden sportolónak joga van a szabad véleménynyilvánításhoz, és ez így van Pekingben az olimpián, így van bárhol”

– mondta válaszában Psaki.

(Kiemelt képünk: Peking, 2021. október 20. A 2022-es pekingi téli olimpiára Athénból a kínai fővárosba érkező olimpiai láng ünnepélyes fogadásán önkéntesek a pekingi Olimpiai Toronyban 2021. október 20-án. Fotó: MTI/EPA/Vu Hong)