Niger megtiltotta a nemzetközi szervezetek tevékenységét a „műveleti területeken”

„Minden tevékenységet és mozgást a műveleti területeken átmenetileg felfüggesztettünk” – közölte a niameyi belügyminisztérium csütörtökön este a jelenlegi biztonsági helyzetre hivatkozva.

2023. szeptember 1., 20:38

Szerző:

A tilalom egyebek között kiterjed az ENSZ-re, nemkormányzati és más nemzetközi segélyszervezetekre is. A világszervezet közölte, hogy a tilalom, valamint annak humanitárius tevékenységre gyakorolt hatása miatt felveszi a kapcsolatot a juntával. Az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Irodája (OCHA) szerint a forrongó délnyugati Tillabéri régió több települése érintett.

A nigeri belügyi tárca egyelőre nem tudatta, hogy pontosan mely régiók érintettek.

Nigerben katonai junta ragadta meg a hatalmat július 26-án. A Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége (ECOWAS) súlyos szankciókat rendelt el az afrikai ország ellen az államcsíny után, és azzal fenyegette meg a juntát, hogy hadsereget vet be az alkotmányos rend helyreállítása érdekében. Több ország leállította támogatási programjait.

Az Európai Unió civil missziója (EUCAP), amelynek keretében biztonsági erőket képeznek ki, szintén arról számolt be, hogy tevékenységét fel kellett függesztenie Nigerben.

A niameyi katonai vezetés időközben közölte, hogy a polgári kormányzáshoz való visszatérés „legfeljebb három évet” fog igénybe venni. Az ECOWAS ugyanakkor a megbuktatott Mohamed Bazoum elnök haladéktalan visszahelyezését követeli.

Bola Tinubu nigériai elnök, az ECOWAS soros elnöke rövidebb átmeneti időt vetett fel. A nigériai államfő hivatalának közleménye szerint Nigéria 1999-ben kilenc hónapos átmeneti időt követően tért vissza a polgári kormányzáshoz, és „az elnök nem látja okát, hogy Nigerben ezt ne lehetne megismételni, ha a nigeri katonai vezetés őszinte”.

(Kiemelt képünkön tüntetők nigériai és orosz zászlókat lengetnek, miközben a nigériai junta támogatására szervezett tüntetésen gyülekeznek Niameyben 2023. július 30-án. Fotó: AFP)