Egy bolygóhoz három csillag

A Nevadai Egyetem tudósai izgalmas felfedezést tettek: találtak egy három csillag körül keringő bolygót.

2021. október 4., 14:46

Szerző:

A Las Vegas-i Nevadai Egyetem tudósai a chilei Atacama sivatagban található ALMA obszervatórium segítségével vizsgálták az Orions csillagrendszert. A három csillag körüli három porgyűrűt elemezték, amelyek kulcsfontosságúak a bolygóképződés szempontjából – írja az MTI a PhyOrg.com tudományos-ismeretterjesztő hírportál alapján.

A porgyűrűk elemzése során azonban egy jelentős felfedezésre bukkantak: egy titokzatos résre a hármas csillaglemezen. A szakértők a jelenség több különböző lehetséges okát megvizsgálták, köztük annak lehetőségét is, hogy a rést a három csillag gravitációs ereje hozta létre. Elemzéseik szerint azonban jóval valószínűbb és izgalmasabb a magyarázat, miszerint a lemezen a rést egy vagy több nagy tömegű, Jupiterhez hasonlatos bolygó jelenléte okozza.

A gázóriások általában az első bolygók, amelyek egy csillagrendszeren belül kialakulnak. Ezeket követik a szilárd felszínű bolygótestek, az úgynevezett Föld-típusú bolygók. Maga az égitest nem látható, de a felfedezések alapján arra lehet következtetni, hogy ez az első olyan bolygó, amely három csillag körül kering. A következő hónapokban további vizsgálatokat végeznek ez ALMA teleszkópja segítségével, hogy közvetlen bizonyítékokat szerezzenek a jelenség magyarázatára. „Ez azt jelentheti, hogy a bolygóképződés sokkal aktívabban zajlik, mint ahogy véltük” – mondta Jeremy Smallwood, a tanulmány vezető szerzője, az UNLV munkatársa.

(Kiemelt képünk illusztráció: 2016.02.22. Olaszország – Csillagrendszer. Fotó: Federico Beccari / Unspalsh)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.