Illegális migránsokat kergettek a machetés neonácik, de őket meg elkergették a polgárőrök

Több mint ötven, paprikaspray-vel, szuronyokkal, machetével és botokkal felfegyverzett neonáci szeretett volna járőrözni a lengyel határon. 

2021. október 24., 19:11

Szerző:

A Guardian cikke szerint a polgárőrök a neonáci csoportokkal gyaníthatóan kapcsolatban álló szélsőjobboldali párt, a Harmadik Út felhívását követték, amely arra szólította fel tagjait, hogy Guben város közelében állítsák meg az illegális határátlépőket. A rendőrség lefoglalta a fegyvereket, és a gyanúsítottakat szombaton késő este és vasárnap hajnalban távozásra kényszerítette a területről – közölte egy szóvivő.

Szombaton több tucatnyi ember tartott virrasztást Gubenben, hogy kifejezze tiltakozását a tervezett szélsőjobboldali járőrözéssel szemben – írja a HVG a Guardianra hivatkozva. Németország további 800 rendőrt állomásoztatott a lengyel határon, hogy ellenőrizze a Fehéroroszországból az EU-ba belépni próbáló migránsok áramlását – idézték a belügyminisztert vasárnap. Horst Seehofer elmondta, hogy idén már 6162-en léptek be engedély nélkül Németországba Fehéroroszországból és Lengyelországból. Azt is mondta, hogy az országnak esetleg meg kell fontolnia az ellenőrzések újbóli bevezetését.

„Ha a német-lengyel határon nem enyhül a helyzet, akkor azt is meg kell fontolnunk, hogy Lengyelországgal és Brandenburg tartományával egyeztetve kell-e megtenni ezt a lépést" – mondta.

Számos uniós tagállam azzal vádolja Minszket, hogy illegális migránsokat küld át a határon az EU-ba, hogy nyomást gyakoroljon a blokkra, amely szankciókat vezetett be Fehéroroszországgal szemben Alekszandr Lukasenko elnök 2020 augusztusi vitatott újraválasztása után. Lukasenko tagadja ezt, és a nyugatot hibáztatja a szerinte fenyegető humanitárius katasztrófa miatt, amely idén télen fenyeget, miután a migránsok a fehérorosz-lengyel határon rekedtek.

 

(Kiemelt képünk illusztráció: Robin Schmiemann during a neo-Nazi and right-wing protest on November 19, 2019, in Bielefeld, Germany. Around 250 neo-Nazis demonstrated for the release of Ursula Haverbeck, who is serving a prison sentence for denying Holocaust. Fotó: Finn Grohmann / NurPhoto / NurPhoto via AFP)