Németországban is bevezethetik az ingyenes gyorstesztet

Hasonló szabályozást vezettek be a napokban a szomszédos Ausztriában, ott havonta öt darab teszt jár térítésmentesen.

2021. február 16., 16:23

Szerző:

Németországban is ingyenes lehet a koronavírus jelenlétét kimutató antigén gyorsteszt, és bevezetnek önállóan használható gyorstesztelő termékeket is a kedden ismertetett kormányzati tervek szerint. A nemzeti tesztstratégia még elfogadás előtt álló új kiadása szerint március 1-jétől mindenki jogosult ingyenes antigén gyorstesztre Németországban. Az egészségügyi szakszemélyzetet igénylő vizsgálatot gyógyszertárakban és tesztközpontokban lehet majd elvégezni. 

Jens Spahn szövetségi egészségügyi miniszter elmondta, amint befejezik a termékek minőségellenőrzését, és megfelelő mennyiség érkezik az országba, az újítást a napközbeni gyermekellátás és a közoktatás működésének szolgálatába állítják, vagyis óvodai és iskolai dolgozóknak, nevelőknek, tanároknak biztosítják az új tesztelési lehetőséget. Egyes források szerint a „házi gyorstesztek” ugyancsak március elején jelennek meg, és a piaci forgalomba is bekerülnek, fogyasztói árukat egy euróban (360 forint) korlátozhatják.

Hasonló szabályozást vezettek be a napokban a szomszédos Ausztriában, ott havonta öt darab térítésmentesen jár az önállóan elvégezhető gyorstesztből, szintén márciustól.

Németországban nagyjából egy hónapja javulnak a járványügyi adatok, de terjednek a korábbiaknál fertőzőképesebb új vírusváltozatok, ezért a gazdasági és társadalmi élet legtöbb területét befagyasztó zárlatot az eredeti tervekkel szemben nem február közepén, hanem legkorábban március elején oldják fel, hogy akadályozzák egy harmadik járványhullám elindulását.

(Kiemelt képünk illusztráció: 168.hu | Dimény András)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.