Németország kíméletlenül fellép az oltásellenes, szélsőjobboldali üzenetek ellen

64 Telegram csatornát tettek elérhetetlenné.

2022. február 12., 08:01

Szerző:

A Telegram üzenetküldő szolgáltatásnak – amely népszerűnek bizonyult a szélsőjobboldali csoportok és a COVID-dal kapcsolatos korlátozásokat ellenzők körében – 64 csatornáját blokkolták Németországban – írja a hvg.hu Süddeutsche Zeitung alapján. A lépés azután történt, hogy a német szövetségi bűnügyi hivatal leállítási kérelmeket küldött a szolgáltatónak.

A Telegramot Németországban azzal vádolják, hogy táplálja az oltásellenes összeesküvés-elméleteket vallók egyre növekvő szubkultúráját, akik arra használják a platformot, hogy a vakcinákban rejlő állítólagos veszélyekről cseréljenek híreket, és erőszakba torkolló tüntetéseket szervezzenek. A lap szerint az érintett csatornák között volt Attila Hildmann, egy vegán sztárszakács csatornája is, aki több mint 100 ezer követője körében terjesztett Covidhoz köthető összeesküvés-elméleteket.

Nancy Faeser belügyminiszter a múlt hónapban közzétett nyilatkozataiban azt mondta, hogy Németország betilthatja a Telegramot, és utalt rá, hogy tárgyalásokat folytat az európai uniós partnereivel arról, hogyan lehetne szabályozni az üzenetküldő szolgáltatást.

(Kiemelt képünk illusztráció. Tüntetés a svájci parlament előtt. Fotó: Fabrice Coffrini / AFP)

 

19:05

Oroszország destruktív lépésként értékeli a szlovák MiG 29-es vadászgépek átadását Ukrajnának, ami ellentmond az Európai Unió békés rendezést sürgető retorikájának – jelentette ki csütörtökön Alekszandr Gruskov orosz külügyminiszter-helyettes.

18:45

Az országoknak nem szabadna alávetniük szuverenitásukat az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO) – jelentette ki csütörtökön Elon Musk, a Twitter elnök-vezérigazgatója, akinek szavait a WHO főigazgatója nyomban visszautasította a mikroblogportálon, nevének említése nélkül álhírterjesztéssel vádolva meg az amerikai multimilliárdost.