A németek számításai szerint 1,8 millió tonna szén-dioxidot tüntetett el a levegőből a klímabérlet

A 9 eurós bérlet előnye, hogy olyanokat is kiszállított az autóból és felrakott a buszra és vonatra, akik azelőtt ritkán, vagy alig használtak tömegközlekedést.

2022. augusztus 30., 19:19

Szerző:

A német kormány számításai szerint eddig 1,8 millió tonna szén-dioxiddal kevesebb került a levegőbe, mióta bevezették a 9 eurós klímabérletet. A bérletnek távolságtól és közlekedési eszköztől függetlenül, egységárú bérletet vonaton, buszon, villamoson is lehet használni. Az eddigi adatok szerint pedig

a rendszer számos olyan embert az autója otthon hagyására is rábírt, aki amúgy nem választotta volna a tömegközlekedést.

Az adatok arra mutatnak, eddig 52 millió klímajegyet adtak el, az egyötödét olyanoknak, akik előtte nem rendelkeztek tömegközlekedési bérlettel és ilyen jegyeket sem vásároltak. A Német Közlekedési Társaságok Szövetsége (VDV) az általa rendelt felméréshez hozzátette, a rendszer népszerűsége máris óriási, az 1,8 millió tonna szén-dioxid kibocsátás-csökkenés pedig összesen 350 000 háztartás energiaszükségletét fedezi.

A június 1-én bevezetett klímabérlet-rendszert összesen 37 százalék használta munkába járásra, 33 százalék utazgatott és túrázott vele, 50 százalék pedig vásárlásokra is.

Olaf Scholz kancellár az eredményekkel kapcsolatban kiemelte, a 9 eurós bérlet „az eddigi legjobb ötletük volt”.

(Kiemelt kép forrása: MARTIN SCHUTT / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).