Csökkentik a földgáz áfáját

Németországban az eddigi 19 százalék helyett a kedvezményes, 7 százalékos áfakulcs alá sorolják a földgázt. A földgáz átmeneti ideig, 2024 március 31-ig tartozik a kedvezményes áfakulcs alá.

2022. augusztus 18., 15:54

Szerző:

A földgáz áfacsökkentése „újabb lépés” az emberek terheinek csökkentését szolgáló munkában – emelte ki Olaf Scholz kancellár csütörtökön Berlinben sajtónyilatkozatában, amelyben ismét megerősítette, hogy az első két, együttvéve bő 30 milliárd eurós kormányzati csomag után újabb Németországban csomagot terveznek az infláció és az energiaárak emelkedéséből adódó terhek mérséklésére.

Csökken a földgáz ára is

Olaf Scholz hangsúlyozta: a kormány elvárja az energiaszolgáltatóktól, hogy teljes mértékben, „egy az egyben” érvényesítsék áraikban az áfacsökkentést. A földgáz átmeneti ideig, 2024. március 31-ig tartozik a kedvezményes áfakulcs alá. Ekkor vezetik majd ki az orosz szállítások visszafogása miatt rendkívüli költségnövekedéssel küszködő szolgáltatók támogatására bevezetett úgynevezett gázbeszerzési illetéket.

Németországban a nagyjából 41 millió háztartás felében fűtenek földgázzal.

(Kiemelt fotónk illusztráció: Egy konyhai gáztűzhely égő gázrózsája. MTVA/Bizományosi: Róka László)

18:20

Mohamed bin Szalmán szaúdi koronaherceg immár mentességet élvez a vádhatósággal szemben a Dzsamál Hasogdzsi szaúdi ellenzéki újságíró 2018-as meggyilkolása miatt az Egyesült Államokban indított perben, mivel múlt héten a szunnita királyság miniszterelnökévé nevezték ki - jelentették ki a trónörökös ügyvédei egy amerikai bíróságon hétfőn.