Orbán Balázs: A gázár tabu

Energetikai téren nem szankcionálja Magyarország Oroszországot.

2022. március 24., 19:29

Szerző:

Az orosz agresszió miatt a Nyugat és Oroszország közötti viszony alapjaiban megváltozott – értékelte a Portfolio-nak adott interjújában az orosz-ukrán háború következményeit Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója.

A Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkárának elmondása szerint a magyar kormány támogatja a szankciós politikát, egy területet kivéve, ez az energetika. Magyarország álláspontja szerint ugyanis ezen a téren az Oroszországgal fenntartott pragmatikus gazdasági kapcsolat még középtávon sem felmondható. Orbán Balázs úgy vélekedett, hogy az orosz energiafüggőség csökkentése –miközben helyes cél – csak fokozatosan megvalósítható, és évtizedekig tarthat a kormány várakozása szerint.

„Mi elítéljük az orosz agressziót, csatlakozunk az uniós és a többi nyugati országhoz a szankciós politikában, noha azt is tudjuk – bár erről nem népszerű beszélni –, hogy a szankciók nemcsak Oroszországnak, hanem a mi gazdaságainknak is fájnak. De ha a Nyugat úgy dönt, hogy katonailag nem avatkozik be ebbe a konfliktusba – ami szerintünk a helyes döntés –, akkor az elfogadható, hogy ezzel a szankciós politikával próbálja a béke felé terelni az eseményeket. Ezzel együtt a magyar külpolitika gondolkodása, mozgása, nyilatkozata, testtartása mind egy irányba mutat:a  deeszkaláció felé kell terelni az eseményeket” – nyilatkozta Orbán Balázs, aki hangsúlyozta, Magyarország a békében érdekelt.

Az államtitkár elmondta: „egyetlen olyan terület létezik, ahol jelen belátásunk szerint az Oroszországgal fenntartott pragmatikus gazdasági kapcsolat még középtávon sem felmondható: az energetika.”

Orbán Balázs szerint már a háború előtt is egekben voltak az árak az elhibázott brüsszeli zöldítési törekvések következtében. „Éppen ezért nem engedjük meg, hogy a magyar emberekkel fizettessék meg a háború árát. Mindezek közepette az európai állam- és kormányfők versailles-i csúcstalálkozójáról kiadott nyilatkozatukban meghatározták, hogy az alternatív csatornák és források kialakításán dolgoznia kell az EU-nak. Mi ezzel egyetértünk, évek óta hasonló álláspontot képviselünk.”

A politikai igazgató megismételte: a cél az orosz energiafüggőség csökkentése, de ezt fokozatosan, évtizedekig tartó folyamat végén lehet elérni.

(Kiemelt kép: Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai ügyekért felelős államtitkára napirend előtti kérdésre válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. február 22-én. Fotó: MTI/Bruzák Noémi)