Gázválság – Németország kicselezte az orosz tervet

Úgy tűnik, Németország kezd úrrá lenni azon a gázválságon, amit az Oroszországból származó földgáz importjának akadozása okoz. A tárolók töltöttsége jól alakul, s bár ez kevés a tél átvészeléséhez, más intézkedéseket is hoztak, amelyekkel ki tudják váltani az orosz gázt. Ez nem jelenti azt, hogy nem lehetnek gondok, de az Európa lakosainak kockára fagyasztására irányuló orosz terv kútba esni látszik.

2022. augusztus 30., 17:50

Szerző:

Az Európai Unió jó úton jár afelé, hogy két hónappal korábban elérje gáztárolási céljait, ami sokat segít a felkészülésben az orosz gázkorlátozások miatt keménynek ígérkező tél előtt – írja a Bloomberg nyomán a Napi.hu. Az orosz gázexportőr azzal töltötte az elmúlt bő egy évet, hogy húzd meg, ereszd meg játékot játszott a kontinens gázellátásával, ami az égbe lökte a földgáz árát, kontinensszerte gázválságot idézve elő.

A nyár utolsó napjaira a tárolók átlagos feltöltöttsége megközelítette a 80 százalékot, amit eredetileg november elejére akartak elérni – derült ki a Gas Infrastructure Europe tartalékokról szóló adataiból. Az EU módosított a tárolás szabályozásán, miután az elmúlt télen a készletek szintje alacsonyabban alakult a korábban megszokottnál, különösen Németország olyan tárolóinál, amelyek az orosz Gazprom PJSC kezében vannak.

Lengyelországban közel 100 százaléknál tartanak a tározásban, Olaszországban 81, Magyarországon 62, Bulgáriában 60 százaléknál.

Már látszik a gázválság vége

A földgáztartalékok segítenek kitölteni a télen jelentkező felhasználási ugrásokat. A fogyasztás 25-30 százalékát fedezhetik, így az európai országok a nagyobb tartalékokkal kissé jobb pozícióban várhatják a következő ellátási sokkokat. A Gazprom például újabb váratlan karbantartásra hivatkozva korlátozta a gáz kivitelét az Oroszországot és Németországot közvetlenül összekötő Északi Áramlat gázvezetéken.

Ez EU meg akarja szüntetni Európa függőségét az orosz gáztól, amely az elmúlt években ezen a téren messze a legnagyobb szerepet játszotta a kontinens ellátásában. Ezt az importot részben a megújuló energia szerepének erősítésével, részben a felhasználás hatékonyságának javításával, részben alternatív importforrásokkal, beleértve ebbe az LNG-t is akarják kiváltani. Az új import forrásai Afrika, a Közel-Kelet és az USA lehetnek.

(Kiemelt képünk: A DOW Chemical LNG-átfejtő állomásai az észak-németországi Stade ipari kikötőjében, az Elba torkolatánál 2022. április 12-én.)

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).