Sztrájkba léptek a németországi kikötői munkások

Figyelmeztető sztrájk után már 24 órás sztrájkra is sor került, egyszerűen inflációkövető béremelést szeretnének, és megmutatni, hogy nélkülük bizony leáll a nemzetközi kereskedelem.

2022. június 23., 16:51

Szerző:

Három héttel ezelőtti, figyelmeztető sztrájkjuk után most 24 órán keresztül tagadták meg a németországi, tengeri kikötők szervezett munkásai a hajók ki- és berakodását. A sztrájkot szervező szakszervezetek lényegesen magasabb, az általános inflációt kompenzáló mértékű béremelést követelnek a cégektől.

A német közmédia tudósítása szerint a Ver.Di szakszervezet akciója nyomán csütörtökön leállt Emden, Bréma, Bremerhaven, Brake, Wilhelmshaven és Hamburg kikötője is, ezzel jelentős fennakadásokat okozva a tengeri szállításban.

A ver.di tájékoztatása szerint a munkabeszüntetésben mintegy 4000-en vesznek részt, ők és a sztrájkhoz csatlakozó ZDS szakszervezet is egységesen 15 euróról 28 euróra szeretné növelni a kikötői munkások órabérét. Arról panaszkodtak, hogy miközben az infláció következtében az átlagos áremelkedés 11 százalék Németországban, aközben a bérek emelkedése  átlagosan 7,2 százalék – ezt nem követte, ezért szerinte a sztrájkok csak sokasodni fognak.

(Kiemelt kép: Figyelmeztető sztrájk a hamburgi tengeri kikötőben 2022. június 9-én. Fotó: MARKUS SCHOLZ / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)