Németország elkezdte függetleníti magát az orosz gáztól

2024-től már egyáltalán nem lesz szükségük rá.

2022. március 25., 12:45

Szerző:

A német hatóságok arra számítanak, hogy az idei év közepére sikerül a felére csökkenteni az Oroszországból származó olajimportot a februári szinthez képest – közölte Robert Habeck gazdasági miniszter, aki szerint folyamatban van az oroszországi gáz- és szénvásárlások nagyarányú csökkentése is.

„Németország gyorsan csökkenti energiafüggőségét Oroszországtól, olajimportja például a következő hetekben 25 százalékra mérséklődhet az Ukrajna elleni orosz háború kezdete előtti 35 százalékról”

– mondta a miniszter.

A gazdasági miniszter szerint Németország orosz gázfüggősége most már csak 40 százalék a február végi 55 százalékhoz képest. Robert Habeck szerint ez a függőség a nyár kezdetére 24 százalékra mérséklődik, és 2024 nyarára Németország jórészt függetlenedik az orosz gáztól. Németország ezen kívül drasztikusan csökkenti az Oroszországból származó szénbehozatalt is.

A szénimporton belül az orosz arány jelenleg már csak 25 százalék az Ukrajna elleni invázió előtti 50 százalékkal szemben, és tervek szerint legkésőbb az őszre teljesen leáll a szén behozatala Oroszországból, írja az MTI.

(Kiemelt kép: Alexey Vitvitsky / Sputnik via AFP)

 

Giorgia Meloni kormánya feltehetően még a mai napon elfogadja az a biztonsági rendeletet, aminek értelmében kiutasítják azokat a külföldieket, akik hamisan nyilatkoznak az életkorukról, hogy bekerülhessenek az Olaszországba kísérő nélkül érkező kiskorúaknak fenntartott védőrendszerbe.

 

2023. szeptember 27., 19:19

Mindenkinek tartózkodnia kellene az olyan nyilatkozatoktól, amelyek tovább fokozzák a migrációs nyomást Európában, ugyanis a menekültkvóták ismételt emlegetése csak megerősíti az embercsempészek üzleti modelljét – közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Bécsben.