Merkel: Robbanásszeűen emelkedik a fertőzöttek száma, de Németország nem engedhet meg magának még egy zárlatot

2020. október 18., 08:58

Szerző:

Már nem csupán fenyegető veszély, hanem tény, hogy robbanásszerűen növekedik az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma Németországban - jelentette ki Angela Merkel kancellár szerda este Berlinben.

A kancellár a tartományi kormányfőkkel nyolc órán keresztül folytatott megbeszélése után hangsúlyozta, hogy fel kell tartóztatni a járványt, méghozzá nemcsak azért, mert túlterhelődhet az egészségügyi ellátórendszer, hanem azért is, mert Németország "gazdaságilag sem engedhet meg magának" még egyszer általános zárlatot, mint kora tavasszal, a járvány első hullámának idején.

Mint mondta, mindenképpen és minél hamarabb meg kell állítani az exponenciális növekedést, "különben nem lesz jó vége" a folyamatnak. Ennek belátásához elég végig tekinteni Németország szomszédságán.

Bő tíz nap múlva lehet majd felmérni, hogy mennyire hatásosak, és sikerül-e az új, és a már hónapok óta alkalmazott régi szabályok révén lassítani a járványt - mondta Angela Merkel, kiemelve, hogy Németország döntő jelentőségű napok előtt áll.

Az is előfordulhat, hogy még szigorúbb korlátozásokat kell majd bevezetni - tette hozzá.

Markus Söder bajor miniszterelnök, az MPK soros elnöke kiemelte: Németország sokkal közelebb van egy újabb általános zárlathoz, mint sokan gondolják. Ráadásul a helyzet talán nehezebb is, mint a március-áprilisi időszakban, mert "akkor a tavasz reménye volt előttünk, most viszont a tél kihívása".

 A járvány "nem tart örökké, de ha most hibázunk, a következmények súlyosabbak lesznek, mint a ránk váró feladat", vagyis a járvány lassítása - mondta Söder.

Az RKI szerdai adatai szerint az utóbbi 24 órában 5132 új fertőzöttet regisztráltak. Ez ezer esetet meghaladó növekedés az egy nappal korábbi 4122-höz képest.

A teszttel igazolt esetek száma 334 585-ra emelkedett, a vírus okozta betegséggel (Covid-19) összefüggő halálesetek száma az egy nappal korábbi 13 után jóval nagyobb mértékben, 43-mal nőtt, így 9677 halálos áldozata van a koronavírus-világjárványnak Németországban.

Ugyanakkor a vírus úgynevezett reprodukciós rátájának (R) hétnapos mozgóátlaga némileg csökkent, az egy nappal korábbi 1,25-ről 1,20-ra. Ez azt jelenti, hogy minden 100 fertőzött átlagosan további 120 embernek adja át a vírust.

 

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.