19:00 - 20:00

Maflás

Csernus Imre műsora

Nemes Gábor: A belarusz titkosszolgálatok fasiszta módszereket alkalmaznak

A Klubrádió külügyi tudósítója szerint az oroszok azért segítettek szívesen Lukasenkának a gépeltérítésben, mert ez ahhoz vezetett, hogy Belarusz végképp szembefordult a nyugattal, ez pedig méginkább Oroszország karjai közé lökte az országot.

2021. május 28., 11:54

Szerző:

A fehérorosz gépeltérítés történetében az is érdekes részlet, hogy ki volt az a három, orosz útlevéllel rendelkező úriember, aki szintén kiszállt, de nem tartóztatták le őket. Ezáltal lehetne bizonyítani az orosz-belarusz titkosszolgálati kapcsolatot - jelentette ki Nemes Gábor, a Klubrádió külügyi tudósítója a 168 oldalán futó KeljfelJancsi című műsorban. 

A külügyi tudósító szerint a belarusz gépeltérítés összefüggésbe hozható a malajziai repülőgép korábbi lelövésével, legalábbis abban a tekintetben, hogy az orosz titkosszolgálatnak mindkét esethez köze lehetett. A különbség szerinte mindössze annyi, hogy a maláj gépet tényleg véletlenül lőtték le, ugyanis most már lehet tudni, hogy arra nem lehetett volna repülni a harcok miatt. 

Nemes Gábor elmondta, a belarusz szolgálatokkal saját élménye is van, ugyanis amikor tíz éve egy választás utáni tüntetésről tudósított, akkor a hatóságok "egészen konkrétan vadásztak" a külföldi újságírókra. "A minket elszállásoló hotel kapuját eltorlaszolták, a sajtómunkásokat pedig megverték, köztük engem is" - mondta. Ezt követően az ellenzéki vezetőket is letartóztatták, tehát egyértelmű provokáció volt. 

Arra a kérdésre, hogy hogy lehet bizonyítani az orosz és belarusz titkosszolgálatok közös munkáját, Nemes elmondta, akkoriban az egyetlen orosz ellenzéki lapban, aminek egyébként Gorbacsov volt a tulajdonosa, egy évvel később megjelent annak a mobilbeszélgetéseknek a teljes leirata, ami a tüntetésen résztvevő ügynökök, és az irányító között zajlottak. Ezek a személyek mind orosz állampolgárok voltak, a fellépés pedig alapvetően az orosz titkosszolgálatok jószolgálati akciója volt, hogy megsegítsék belarusz barátaikat. 

A külügyi szakértő kijelentette: a fehéroroszok és az oroszok államszövetségben vannak. Hivatalosan a két állam több mint húsz éve egyesülési folyamatban van, de ez nem zavarja abban, hogy mások felé is nyissanak. Aki az egészet kettéválasztja, az maga Lukasenka, aki Nemes szerint Oroszországot is nagyon megvezette. "Iszonyatos mértékben megcsapolták Oroszországot, több tízmilliárd dollárt fektetett Belaruszba. Nagyon olcsón kaptak olajat, ezt az ország feldolgozta, és ezt nagyon drágán eladta" - emelte ki.

A belaruszok nemzeti tudatot csak a függetlenedés után kezdtek el ápolni Nemes szerint, és ugyan van egyfajta társadalmi alapja az egységnek - ez politikai értelemben sosem valósult meg. Oroszországnak ugyan vannak támaszpontjai Belaruszban, de valamiféle függetlenséget mindig sikerült fenntartania Lukasenkának. Az pedig, hogy az oroszok szívesen segítettek Lukasenkának, ahhoz vezetett, hogy végképp szembefordult a nyugattal, végképp Oroszország karjai közé lökte az országot. 

Kiemelte: a belarusz titkosszolgálatoknak voltak már nagyon csúnya egyéb akciói is, szerinte gyakorlatilag fasiszta módszereket alkalmaznak. 

A külügyi tudósító arra a kérdésre, hogy az oroszok miért nem hagyták, hogy egy osztrák gép kikerülje a fehérorosz légteret elmondta, Putyin ezzel azt jelzi, hogy nem segíti a szankciók betartását, és meg akarja mutatni, hogy neki is vannak fegyverei. A külügyi tudósító szerint Oroszország és Belarusz is szankciókat szeretne az Európai Unióval szemben, ezt azonban nem tudják megtenni.

Az EU viszont könnyedén szankcionálhatja őket, annak ellenére is, hogy ez bizonyos országoknak vagy cégeknek fájni fog az export, vagy épp az import miatt. Hangsúlyozta: a gépeltérítés már egy olyan konfliktus volt, ahol az EU egyszerűen nem maradhatott csendben. Hogy Lukasenkának miért volt ilyen fontos Roman Protaszevics elfogása, azt Nemes Gábor nem tudta megmondani, mindazonáltal kiemelte: példát akartak vele statuálni, ami sikerült is.

 (Kiemelt kép: ONLINER.BY / AFP)