Jó nagy vihart kavart a legújabb magyar-orosz gázszerződés

Uniós politikusok bírálták a magyar döntést az újabb orosz gázszerződés kapcsán.

2022. szeptember 1., 08:42

Szerző:

Szerdán jelentette be Szijjártó Péter külügyminiszter, hogy megállapodtak az orosz Gazprommal kiegészítő gázszállítmányokról. Az Orbán Viktor vezette kormányt nemzetközi szinten sokan bírálták már, hogy újabb gázszerződést köt Oroszországgal, miközben az Európai Unió próbálja csökkenteni a függését, egy energiaválságot kockáztatva ezzel – írja a Napi.hu.

Twitteren üzengetnek egymásnak

Az Orbán Viktor vezette magyar kormány pragmatikusan állt a kérdéshez, és nem tekintette tabunak a Vlagyimir Putyin elnök féle vezetéssel való tárgyalásokat. Bár van egy ötéves gázszerződés a Gazprommal, az ellátásbiztonság érdekében további mennyiséget vásárol Magyarország az oroszoktól, mint azt Szijjártó Péter szerdán bejelentette. Erről itt írtunk bővebben.

Az üzlet viszont nem váltotta ki az uniós politikusok tetszését: lengyel és balti vezetők is bírálták a kormányt – mint arról a lengyel biznesalert.pl is beszámolt –, hogy ezzel is finanszírozza az ukrajnai háborúban az orosz hadsereget Budapest. A legkritikusabb Daniel Freund, a német Zöldek pártjának EP-képviselője volt, aki úgy fogalmazott:

Orbán Viktor kormányának politikai túlélése Vlagyimir Putyin gázszállításaitól függ. Ezt érdemes észben tartani, amikor a magyar miniszterelnök legközelebb belép az Európai Tanács épületébe – írta a Twitteren.

Kovács Zoltán európai uniós kommunikációért felelős államtitkár nem maradt adós a válasszal.

„A német gazdaság és stabilitás az oroszországi gázszállításoktól függ, mert az olyan német zöldek, mint Daniel Freund segítettek megölni az atomenergiát. Ezt érdemes észben tartani, ha legközelebb a zöldek szót kérnek” – válaszolta a bejegyzésre.

(Kiemelt kép: Szijjártó Péter magyar külügyminiszter a Külügyi Tanács ülése előtt az EU Tanácsának luxembourgi épületében 2022. június 20-án. Fotó: JOHN THYS / AFP)