Nagy bejelentést tett Szijjártó a gázzal kapcsolatban

Szijjártó Péter megállapodott a Gazprommal.

2022. augusztus 31., 14:32

Szerző:

Csütörtöktől kezdődően naponta 5,8 millió m³ plusz földgáz érkezik Magyarországra – jelentette be Szijjártó Péter. A külgazdasági- és külügyminiszter az EU külügyminisztereinek informális tanácskozásáról jelentkezett be, ahol bejelentette a hír.

Közölte, hogy az erről szóló szerződést már aláírták. Ismertette, hogy jól áll a magyar földgáztározók töltöttsége, ugyanis az fogyasztásarányosan 36,5 százalék feletti, míg az európai átlag 21,4 százalék. A kormány már korábban leszerződött, hogy mennyiségen felül pluszföldgázt vásároljon Gazpromtól. Ez a szerződés a szeptemberi és októberi időszakra szól.

Augusztusban naponta 2,6 millió köbméter földgáz jött, most ezt maximalizálták 5,8-ban. Szijjártó ismertette, hogy csak azért ennyi, mert jelenleg ez a maximum, amennyit tud jönni a gázon.

Vízumtilalom

A külügyminiszter emellett beszélt az Oroszországgal szembeni vízmtilalomról is, amelyről közölte, hogy nincs egyhangúság a tanácsban a témát illetően. Magyaroroszág mellett többen is felszólaltak ellene, így ez nem lesz bevezetve. Viszont az EU felmondja a vízumkönnyítési megállapodását Oroszországgal, ugyanis, ahhoz elég a tagországok minősített többsége is.

(Kiemelt kép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a sajtó képviselőinek nyilatkozik az EU-tagországok külügyminisztereinek informális találkozója előtt Prágában 2022. augusztus 30-án. Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek)

07:56

Szinte valamennyi magyarországi vállalkozás rendelkezik a váratlan helyzetek kezelését segítő biztosítással – derül ki a Hungarikum Alkusz Cégcsoport felméréséből, amelyről közleményben tájékoztatták az MTI-t.

Magyarország gázellátása biztosított és az lesz a téli hónapok alatt is - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséért felelős államtitkára az M1 aktuális csatorna kedd esti műsorában.