Nagy bejelentést tett Szijjártó a gázzal kapcsolatban

Szijjártó Péter megállapodott a Gazprommal.

2022. augusztus 31., 14:32

Szerző:

Csütörtöktől kezdődően naponta 5,8 millió m³ plusz földgáz érkezik Magyarországra – jelentette be Szijjártó Péter. A külgazdasági- és külügyminiszter az EU külügyminisztereinek informális tanácskozásáról jelentkezett be, ahol bejelentette a hír.

Közölte, hogy az erről szóló szerződést már aláírták. Ismertette, hogy jól áll a magyar földgáztározók töltöttsége, ugyanis az fogyasztásarányosan 36,5 százalék feletti, míg az európai átlag 21,4 százalék. A kormány már korábban leszerződött, hogy mennyiségen felül pluszföldgázt vásároljon Gazpromtól. Ez a szerződés a szeptemberi és októberi időszakra szól.

Augusztusban naponta 2,6 millió köbméter földgáz jött, most ezt maximalizálták 5,8-ban. Szijjártó ismertette, hogy csak azért ennyi, mert jelenleg ez a maximum, amennyit tud jönni a gázon.

Vízumtilalom

A külügyminiszter emellett beszélt az Oroszországgal szembeni vízmtilalomról is, amelyről közölte, hogy nincs egyhangúság a tanácsban a témát illetően. Magyaroroszág mellett többen is felszólaltak ellene, így ez nem lesz bevezetve. Viszont az EU felmondja a vízumkönnyítési megállapodását Oroszországgal, ugyanis, ahhoz elég a tagországok minősített többsége is.

(Kiemelt kép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a sajtó képviselőinek nyilatkozik az EU-tagországok külügyminisztereinek informális találkozója előtt Prágában 2022. augusztus 30-án. Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek)

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.