Nem örül az osztrák kormány, hogy Magyarország elengedi az embercsempészeket a börtönből

A magyar kormány úgy döntött, hogy elengedi a hazai börtönökből a külföldi embercsempészeket. Az osztrák kormány szerint a magyar eljárás a szervezett bűnözés érintett tagjainak kedvez, noha ezek az elítéltek emberéleteket veszélyeztettek és veszélyeztethetnek, ezért ellenintézkedéseket készítenek elő.

2023. május 20., 16:23

Szerző:

Április végén lépett hatályba az a kormányrendelet, amely lehetővé teszi, hogy a külföldi embercsempészek kiszabadulhassanak a rácsok mögül, a kötelezttségük mindössze annyi, hogy 72 órán belül hagyják el Magyarországot. A szabaduló elítéltek között vannak, akik szervezett bűnözői csoportok tagjai. A magyar állam még azt se nagyon ellenőrzi, hogy a külföldi bűnözők valóban elhagyják-e az országot, visszatérnek-e anyaországukba, letölteni-e a büntetést.

A hvg.hu friss osztrák lapszemléjéből kiderül, hogy az intézkedés kiverte a biztosítékot az osztrák sógoroknál.

Gerhard Karner, osztrák belügyminiszter például arra utasította a tárca illetékesét, hogy haladéktalanul vegye fel a kapcsolatot a magyar társszervekkel és készítse elő a szükséges ellenintézkedéseket.  Az osztrák fél úgy látja, hogy a magyar eljárás a szervezett bűnözés érintett tagjainak kedvez, noha ezek az elítéltek emberéleteket veszélyeztettek és veszélyeztethetnek.

Jelenleg összesen 2600-an vannak börtönben embercsempészet miatt, a többségük külföldi.

A kormányinfón Gulyás Gergely azzal indokolta a gyakorlatot, hogy túl drága a külföldi elítéltek fogva tartása, és egyébként is túlzsúfoltak a börtönök. A magyar börtönökben a fogvatartottak több mint 13 százalékát a külföldi teszik ki (közel 2600 ember).

Az ugyanazért elítélt magyar állampolgárok nem élhetnek a lehetőséggel, mint a külföldiek.

(Kiemelt képünk illusztráció. fotó: 168.hu Archív)

Az Ukrajna támogatásával kapcsolatos véleménykülönbségek ellenére is van értelme és jövője a visegrádi együttműködésnek – jelentette ki Orbán Viktor kedden Prágában, a négy visegrádi ország kormányfőinek csúcstalálkozója után tartott sajtótájékoztatón, ahol a miniszterelnököt a találkozó előtt füttykoncerttel várták a tiltakozók.

2024. február 27., 12:22

Keserű igazságot tárt fel a Pesticide Action Network Europe által készített tanulmány: az európai polgárok egyre inkább ki vannak téve az úgy nevezett PFAS (poli- és perfluoralkil) vegyületeket tartalmazó „növényvédőszerek” koktéljainak. Ezeket a vegyi anyagokat szándékosan permetezik az élelmiszernövényekre, így a friss gyümölcsök és zöldségek közvetlen és rendszeres kitettséget jelentenek a fogyasztók számára. A PAN Europe és a Magyar Természetvédők Szövetsége a PFAS-vegyületeket tartalmazó peszticidek betiltását szorgalmazza.