Nem mindennapi köszöntést kapott Budapest a NASA űrhajósától

A köszöntéshez egy lélegzetelállító látvány is társult. 

2021. október 17., 07:28

Szerző:

Shane Kimbrough, a NASA űrhajósa szombat este egy nem mindennapos látványt osztott meg a világgal Twitter-oldalán. A felvételen a kivilágított Budapestet láthatjuk az űrből.

„Jó éjszakát Budapest! Csodásan néz ki a Nemzetközi Űrállomásról”

– olvasható az űrhajós tweetjében. Kimbrough, aki jelenleg a Nemzetközi Űrállomáson szolgál és az amerikai légierő egykori pilótája, idén áprilisban dokkolt az űrállomáson a SpaceX Crew-2 parancsnokaként, hogy megkezdje féléves küldetését – írja a 24.hu.

 

(Kiemelt kép: A NASA 2021. június 22-én közzétett képén Shane Kimbrough és Thomas Pesquet, az Európai Űrügynökség munkatársa a Nemzetközi Űrállomás P-6-os tartószerkezetére új, kihúzható napelemtáblákat szerelnek a legutóbbi, 2021. június 20-i űrséta során. Fotó: HANDOUT / NASA / AFP.)

18:31

Megszavazta a lengyel parlament alsóháza azt a kormánypárti tervezetet, amelynek értelmében 2024. április 30-ig meghosszabbítanák az önkormányzatok választási ciklusát. Ennek megfelelően Lengyelországban fél évvel elhalasztanák a helyhatósági választást, amelynek időpontja egyébként egybeesne a jövő őszi parlamenti választáséval.

17:21

A szivárgások pontos mértéke nem tisztázott, de az Északi Áramlat földvezetékeken nem volt visszatartó mechanika, ezért az összes vezetékben lévő földgáz kiszabadulhat, ami azt jelenti, hogy több, mint 1,3 millió autó éves üvegházhatást előidéző gázkibocsátásának megfelelő mennyiségű metán kerülhet a légkörbe mindössze pár nap leforgása alatt.

16:59

Az orosz védelmi minisztérium elismerte, hogy hazai gyártmányú drónjaik nem felelnek meg „taktikai és technológiai” követelményeknek.