Nem járt túl jól, akit Szputnyikkal oltottak be

Mármint, ami az utazást illeti. Eltarthat év végéig is, mire az EU-ba teszt nélkül jöhet.

2021. június 17., 15:58

Szerző:

Elmulasztotta a június 10-i határidőig benyújtani a Szputnyik V vakcina orosz fejlesztője a tesztadatokat az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) felé, így a vakcina uniós jóváhagyása „valószínűleg szeptemberig, de lehet, hogy év végéig” késlekedni fog, írta meg a Portfolio, hogy mit mondott a Reuters hírügynökségnek egy neve elhallgatását kérő német kormányzati forrás.

Ez jelentős csúszást jelent, korábban ugyanis arról volt szó, hogy májusban, de legkésőbb júniusban már jóváhagyhatja az EMA a vakcinát, így az az uniós oltásigazolásnál is előnyt jelentene, illetve a magyarok külföldi utazását is könnyítené. A hírügynökség másik forrása szerint a Szputnyik V vakcinát fejlesztő orosz Gamaleja Intézet azt ígérte: a jövő hét végéig, de legkésőbb június végéig átküldi a tesztadatokat az EMA-nak. Ha ez így lesz, akkor azok kiértékelése után valóban reális az, amit az első forrás mondott, miszerint szeptemberre csúszhat az EMA jóváhagyása, de akár év végére is.

Az EU-ban először a magyar kormány rendelt a vakcinából 2 millió dózist, aminek döntő többségét be is adták itthon. Az EMA jóváhagyása nélkül ugyanis az uniós oltásigazolásra az oltás ténye nem kerül rá, és így egyedileg az egyes tagállamok döntési kompetenciája, hogy korlátozások nélkül beengedik-e a Szputnyikkal beoltottakat az országba, vagy sem.

A németek egyébként attól tették függővé, hogy valóban rendelnek-e (több tízmillió darabot) a Szputnyik oltásából, hogy az EMA elfogadja-e a vakcinát, de mivel ez késik, és közben a nyugati vakcinákból egyre többhöz jut hozzá Németország is, így előfordulhat, hogy mire az EMA-engedély megjön, már nem is lesz nagy volumenben szükségük az orosz oltásra. Két hete Szlovákiában is oltanak Szputnyikkal.

(Kiemelt képünk illusztráció: Shutterstock)