Videó – Nem fogadja el az élelmet az eltévedt fehér delfin

Rengetegen aggódnak a Szajnába tévedt belugáért. 

2022. augusztus 6., 16:43

Szerző:

Nem fogad el élelmet a néhány napja a Szajnába tévedt és mára veszélyesen lesoványodott beluga, más néven fehér delfin, amely szokatlan mértékben eltávolodott természetes élőhelyétől, a sarkvidéki és szubarktikus vizektől.

A tengeri élővilág védelmével foglalkozó zöldszervezet, a Sea Shepherd franciaországi tagszervezetének aktivistái szakadatlanul, még éjszaka is megfigyelés alatt tartják és etetni próbálják hallal a veszélyben lévő emlőst, amely eddig elutasított minden felajánlott élelmet. 

A beluga több tíz kilométerre felúszott a folyón, és jelenleg a Szajna Párizs és a normandiai Rouen közti szakaszán bolyong.

A természetvédők péntek óta, az idővel versenyt futva próbálnak rátukmálni egy fogásnyi heringet, de az állat rá se hederít az élelemre. A Sea Shepherd attól tart, hogy a delfin lassan éhen hal a folyóban.

Az Eure megyei hatóságok péntek esti közleménye szerint a beluga szemlátomást menekül az őt segíteni kívánó hajóktól, és nem reagál azokra a kísérletekre sem, amellyek megpróbálják visszaterelni a tengerbe. 

A mentés résztvevői a lehető legtapintatosabb magatartást tanúsítják a tengeri emlős irányában, nehogy a megijesztésével tovább rontsanak az állapotán – áll a prefektúra közleményében. 

A hideg északi tengerekben honos belugák rövid ideig képesek életben maradni édesvizekben is. 

Májusban egy betegnek látszó kardszárnyú delfin, más néven gyilkos bálna halt éhen a Szajnában hosszú kálvária után. Júniusban egy csukabálnát láttak az észak-franciaországi folyóban.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)

12:05

Bombatölcsérekkel lyuggatott búzamezők, blokád alatt tartott kikötők és szállítási útvonalak, brutális hőhullám és vízhiány, egekbe szökő élelmiszerárak, egyre több éhes száj – 2022 nyarának globális agrár- és élelmiszerhelyzete a többet kevesebből elvét vetíti előre.