Nem ért még véget: tovább fokozzák a biztonsági készültséget Franciaországban

Több mint 10 ezer rendőrt és csendőrt vezényelnek Franciaországban az utcákra és közterekre a hétvégén a katari labdarúgó-világbajnokság helyosztóit követő ünneplések biztosítására.

2022. december 16., 15:15

Szerző:

A szombati Horvátország-Marokkó bronzmérkőzés után 12 800, míg a vasárnapi Franciaország-Argentína döntő után 14 ezer rendfenntartó fog ügyelni a rendre.

A rendőrség által pénteken bejelentett biztonsági intézkedések jelentősebbek, mint a szerdai Franciaország-Marokkó elődöntő napján érvényesek, amikor is 10 ezer rendőr és csendőr volt az utcákon.

Szombaton a párizsi Champs-Elysées sugárutat nem zárják le a forgalom elöl, a másnapi döntő napján azonban kizárólag gyalogosok közlekedhetnek a két kilométer hosszú és 70 méter széles sugárúton. Gérald Darmanin belügyminiszter emlékeztetett arra, hogy az előző, 2018-as labdarúgó-világbajnokság francia győzelme után 600 ezren ünnepeltek a Champs-Elysées-n. A párizsi prefektúra tájékoztatása szerint a környéken 2750 rendőr lesz szolgálatban vasárnap este.

Országszerte több mint 250 embert vettek őrizetbe szerda este a rendőrök azután, hogy a világbajnoki címvédő labdarúgó-válogatott az elődöntőben 2-0-ra legyőzte Marokkót a katari tornán. Közülük 167-et Párizsban állítottak elő, többségüket azért, mert pirotechnikai eszközöket használtak, de negyven szélsőjobboldali szimpatizánst is letartóztattak, náluk ugyanis szúrófegyvereket találtak. Szélsőjobboldali csoportok provokáltak marokkói szurkolókat Lyonban és Nizzában is. Erről itt írtunk bővebben.

A belügyminiszter csütörtökön a titkosszolgálatokat a szélsőjobboldali csoportok rendkívüli megfigyelésére utasította, miután több városból is olyan jelzések érkeztek, hogy "arabverésre" szólították fel a tagjaikat. A tárca azt vizsgálja, hogy ezek a csoportok országosan összehangolják-e a provokatív tevékenységeiket. Franciaországban több mint 700 ezer marokkói él.

(Kiemelt kép: Egy marokkói szurkoló zászlójával, miközben elektromos robogók égnek a mögötte Brüsszelben, 2022. november 27-én. Fotó: Kenzo TRIBOUILLARD / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.