Nehezményezték a szerbek a rendszámtáblaváltást, ezért megtámadtak egy kormányzati irodát Koszovóban

Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, de Belgrád ezt azóta sem hajlandó elismerni.

2021. szeptember 25., 21:57

Szerző:

A koszovói belügyminisztérium két irodáját támadták meg a koszovói-szerb határon a helyi szerbek, így fejezve ki elégedetlenségüket, hogy a pristinai kormány döntése értelmében hétfő óta a szerb rendszámtáblával rendelkezőknek az országba lépéskor ideiglenes koszovói táblára kell váltaniuk - írja az MTI a Koha Ditore című pristinai napilap rendőrségi tájékoztatására hivatkozva.

A tájékoztatás szerint Zubin Potokban felgyújtották a gépjárművek regisztrációját végző irodát, míg Zvecanban két kézigránátot dobtak a helyi irodára, de azok nem robbantak fel. Egyik támadásban sem sérült meg senki.

Az észak-koszovói szerbek hétfő óta akadályozzák a koszovói-szerb határon történő átkelést, mert szeptember 20. óta a koszovói fél leszedeti a szerb rendszámtáblákat a belépő autókról, helyettük pedig az autósoknak öt euróért (körülbelül 1760 forint) két hónapra érvényes ideiglenes táblát kell kiváltaniuk a határon. Albin Kurti koszovói miniszterelnök szerint: „eljött az ideje annak, hogy Szerbia és Koszovó kölcsönösen elismerje egymás rendszámtábláit, mert ez lehetővé tenné a szabadabb mozgást az emberek és az áruk számára, valamint csökkentené a feszültséget is a két ország határán.”

Pristina azt állítja, hogy nem jogellenes, ami történik, hiszen a brüsszeli közvetítéssel zajló szerb-koszovói megállapodás egyik pontja a rendszámtáblák elismerésének kölcsönössége volt, és mivel Szerbia évek óta ideiglenes szerb tábla használatára kötelezi a koszovói rendszámtáblával az országba lépőket, Koszovónak nem maradt más választása, mint hasonló intézkedéseket foganatosítani.

Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, de Belgrád ezt azóta sem hajlandó elismerni, és továbbra is saját, déli tartományának tartja a többségében albánok lakta területet. Koszovó északi részén több mint 50 ezres szerb kisebbség él, amely szintén nem ismeri el a koszovói kormányt, így szerbiai dokumentumokkal rendelkezik, amelyeket egyre kevésbé fogadnak el a koszovói hatóságok. A belgrádi vezetés szerint ha Szerbia elismerné a koszovói rendszámtáblákat, az azt jelentené, hogy elfogadja Koszovó önálló állami létét, erre pedig nem kerülhet sor.

(Kiemelt képünk: A koszovói különleges rendőri alakulat (Rosu) tagjai járőröznek a koszovói szerbek teherautói mellett a szerb-koszovói határon, Jarinje közelében 2021. szeptember 20-án. A koszovói hatóságok minden belépő autóról leszedették a szerb rendszámtáblát, és ideiglenes koszovói tábla használatára kötelezték az autósokat. Később helyi szerbek jelentek meg a határátkelőnél és teherautóikkal lezárták az utakat, hogy az intézkedéseket megakadályozzák. Jarinje, 2021. szeptember 20. Fotó: Bojan Slavkovic/MTI/AP/)