Brit kémek: Rizikós lépésre kényszerült Oroszország, végzetesen meggyengülhet a baltikum védelme

A brit katonai hírszerzés közlése szerint az orosz katonai szállító repülőgépek szokatlan mozgása arra utal, hogy Oroszország S-400 Triumph stratégiai légvédelmi rendszereket költöztet el európai külterületéről. Ezzel feltehetően az ukrán fronton elszenvedett veszteségeket igyekszik pótolni.

2023. november 27., 12:46

Szerző:

A kalinyingrádi régió stratégiai szempontból kimagasló érzékenységű térség Moszkva számára, beékelve a NATO-tagállam Lengyelország és Litvánia közé. A régiót katonai konfliktus esetén szinte lehetetlen megvédeni és ellátni – írta az euronews.com.

Elemzők szerint az a tény, hogy az orosz vezérkar úgy döntött, hogy megkockáztatja az S-400-asok kivonását a NATO-körzetből, arra utal, hogy az ukrajnai háború túlfeszítette Oroszország egyes kulcsfontosságú képességeit.

Ezt látszik megerősíteni a brit hírszerzés is. Közlésük szerint az orosz légvédelem súlyos veszteségeket szenvedhetett el Ukrajnában, és ezért lehetett szükség arra, hogy még Kalinyingrádból is átvigyék a katonai eszközöket Ukrajnába. Jelzésértékű, hogy az orosz védelmi minisztérium vállalja a rendszerek átcsoportosításával járó kockázatokat.

Az, hogy a NATO határáról telepítenek át légvédelmi rendszereket, abból a szempontból is érdekesnek tekinthető, hogy az orosz fél rendszerint arról beszél, hogy szerintük a NATO meg akarja támadni őket, és ez volt részükről az ukrajnai háború kirobbantásának egyik indoka is.

Az rbc.ua szerint az Sz–400-asok többé-kevésbé a Patriot légvédelmi rendszerhez hasonló képességekkel rendelkeznek – ez utóbbiakat Ukrajna az Egyesült Államoktól kapta meg. A holland Oryx portál adatai szerint a háború kezdete óta Ukrajna legalább 5 alkalommal rongált vagy semmisített meg bizonyítottan Sz–400-asokat a fronton.

A Bellingcat nyomozó portál is észrevehető változásokat fedezett fel műholdképeken a kalinyingrádi régióban található két légvédelmi létesítmény területén. Mint kiderült,

az orosz S-400-as ütegek egy részét valóban elmozdították korábbi helyükről

– teszi hozzá beszámolójában a lap. 

(Kiemelt kép: az S-400 Triumph légvédelmi rakétarendszer. Fotó: EyePress News / AFP)