Ukrán légierő: az orosz légvédelem felelős a brjanszki légi szerencsétlenségekért

Szombaton és vasárnap reggel az ország területének több mint felét kitevő 14 ukrajnai megyét ért orosz támadás drónokkal, rakétákkal, tüzérséggel és rakéta-sorozatvetőkkel.

2023. május 14., 16:35

Szerző:

Az orosz légvédelem a felelős az Ukrajnával határos oroszországi Brjanszki területen szombaton történt légi szerencsétlenségekért – jelentette ki Jurij Ihnat. Az Ukrajinszka Pravda hírportál tudósítása alapján a szóvivő kifejtette, hogy az eddigi információk szerint összesen öt légi eszközt, három helikoptert és két repülőgépet lőttek le. Ihnat egy vasárnapi tévéműsorban a TSZN ukrán hírtelevízió internetes kiadványa szerint az orosz katonai gépek azért szálltak fel, hogy támadásokat hajtsanak végre Ukrajna területén. A hírportál emlékeztetett arra, hogy szombaton a Kremlhez hű orosz sajtóorgánumokban különböző adatok jelentek meg előbb egy helikopter, majd kettő, majd egy vadászrepülőgép lezuhanásáról. Orosz részről azt közölték, hogy az egyik helikopter motortűz miatt zuhant le, és a fedélzetén lévő mindkét ember életét vesztette. Később elismerték, hogy két helikopter és egy repülőgép azért zuhant le, mert találatot kapott, de „ukrán szabotőröket” tettek felelőssé a történtekért.

Az Ukrajinszka Pravda helyi kormányzói hivatalok beszámolóiból készült vasárnapi összeállításában kiemelte, hogy szombaton és vasárnap reggel az ország területének több mint felét kitevő 14 ukrajnai megyét ért orosz támadás drónokkal, rakétákkal, tüzérséggel és rakéta-sorozatvetőkkel. Donyeck megyében az elmúlt nap alatt hét civil vesztette életét és 16 sérült meg. A déli Herszon megyében hat helyi lakos, a keleti országrészben lévő Harkiv megyében két civil, a nyugat-ukrajnai Ternopil megyében pedig szintén két helybeli szenvedett sérüléseket az orosz támadások következtében. Az ukrán vezérkar legfrissebb vasárnapi összesítése szerint az orosz hadsereg Ukrajnában elszenvedett embervesztesége mintegy 620-szal hozzávetőleg 198 880 főre nőtt. Szombaton az ukrán erők megsemmisítettek egyebek mellett öt orosz harckocsit, 21 tüzérségi rendszert és 31 drónt.

(Kiemelt képünkön az ukrán hadsereg orvosai ellátnak egy sebesült katonát a Bakhmut frontvonalon. Fotó: Vincenzo Circosta / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.