A NASA berágott a kínaiakra - nem is alaptalanul

Lakott területen zuhantak le az új kínai űrbázist építő Hosszú Menetelés 5b nevű rakéta légkörben szétégett darabjai. A NASA előre megmondta, hogy ez lesz.

2022. augusztus 3., 15:32

Szerző:

Feltételezhetően a hétvégén irányítás nélkül lezuhant kínai hordozórakéta roncsait találták meg Malajzia és Indonézia területén, mindössze méterekre lakott településektől - jelentette kedden a The Guardian című brit lap.

Egy nagyjából öt méter átmérőjű, megégett fémgyűrűt találtak vasárnap Kalimantánban, más néven Indonéz Borneó régióban malajziai sajtóértesülések szerint.

Jonathan McDowell, a Harvard-Smithsonian Asztrofizikai Központjának fizikusa szerint a gyűrű úgy tűnik, méretében megfelel a Földre visszazuhant Hosszú Menetelés 5B elnevezésű kínai hordozórakéta egy alkatrészének. "Úgy néz ki, mint a rakéta üzemanyagtartályának sapkája. Semmi kétségem, hogy a rakétáról van... a megfelelő helyen és időben (találták) és úgy tűnik, egyező rakétáról származik" - mondta a szakember.

Vasárnap a helyi sajtó közlése szerint a malajziai Sarawakban két családot is ki kellett telepíteni otthonából a hordozórakéta egy feltételezett darabjának megtalálása nyomán radioaktivitás veszélye miatt. A közlés szerint a fémdarab mintegy fél méterre fúródott be a földbe. A malajziai űr- és atomenergia-ügynökség a rendőrséggel közösen vizsgálatot indított.

A sarawaki lakosok felvételeket is tettek közzé a Föld légkörében elégő roncsokról, amelyek megvilágították az éjszakai égboltot.

„Mindez jól szemlélteti, hogy mennyire másképp csinálják (a kínaiak), mint a többi ország manapság... mi már a 70-es években ráeszméltünk, hogy rossz ötlet 20-30 tonnás dolgokat hagyni irányítás nélkül belépni a légkörbe” - hangsúlyozta McDowell.

A Hosszú Menetelés 5B rakétát használták július 24-én a Ventien legénység nélküli űrhajó indítására. Annak a három modulnak a második darabját szállította, melyekkel Kína a Tienkung űrállomás építését akarja befejezni. A múlt héten Kína közölte, hogy szorosan nyomon kíséri a törmeléket, amelynek egy része szombaton az Indiai-óceán felett lépett be a Föld légkörébe. Peking akkor azt állította, hogy elhanyagolható veszélyt jelentenek a roncsok.

A Los Angeles-i Aerospace Corp nevű, állami finanszírozású nonprofit agytröszt szerint felelőtlenség volt, hogy hagyták a hordozórakéta egész központi elemét irányítás nélkül belépni a Föld légkörébe.

Bill Nelson, a NASA igazgatója szombaton szintén bírálta Pekinget, felelőtlennek és kockázatosnak nevezve, hogy Peking nem osztotta meg a rakéta visszaérkezésének részleteit.

(Kiemelt kép: A kínai Hosszú Menetelés 5B szállítórakéta kilövés előtt. Fotó: EyePress News / EyePress via AFP)