Európa legnagyobb napelemparkja épül Arad megyében

Európa legnagyobb napelemparkját kezdik el építeni az idén Románia nyugati részén, Arad megyében.

2023. február 17., 21:46

Szerző:

A 800 millió eurós beruházást a Nagypél (Pilu) és Ottlaka (Graniceri) közötti térségbe tervezik, a munkálatok idén nyáron kezdődnek. Ezen felül 200 millió eurós befektetéssel egy 500 megawattóra kapacitású energiatároló rendszert is építenek – tudta meg az Agerpres hírügynökség Petre Claudiu Batrinuttól, Ottlaka polgármesterétől. Az energiatároló állomás területrendezési engedélyére vonatkozó kérelmet péntek reggel iktatta a beruházó a polgármesteri hivatalban.

Ez a projekt kiegészíti a napelempark építését, ez lesz a legnagyobb megújulóenergia-tároló kapacitás Európában. A tároló állomás 20 hektáron épül Ottlaka területén, teherkonténer méretű akkumulátorokat helyeznek el beton talapzatokon – mondta a polgármester.

A napelemparkot idén július-augusztusban kezdik építeni egy több mint ezer hektáros területen, várhatóan március 15-én kapja meg a beruházás a területrendezési engedélyt, majd május-júniusban az építési engedélyt.

Az Adevarul hírportál szerint a beruházó, a svéd érdekeltségű nemzetközi energetikai Monsson-csoport Nagypél és Ottlaka térségében 2000 megawattnyi csúcsteljesítményre méretezett napelem-kapacitást készül beüzemelni, amely az áramtermelést legkésőbb 2024 végén kezdi meg.

Sebastian Enache, a Monsson romániai képviselője a lapnak azt mondta: az Arad megyében épülő napelempark lesz a legnagyobb Európában, a második legnagyobb Spanyolországban található.

A Monsson 2024-től kezdődően két másik napelempark építését tervezi további 600 millió eurós beruházással az Arad megyei Kisjenő (Chisineu-Cris), illetve Mácsa (Macea) területén, amelyek együttesen további 800 megawatt teljesítményre lesznek képesek.

Az Arad megyei napelemparkokba és energiatároló-rendszerekbe 1,6 milliárd eurót fektet be a Monsson-csoport.

A Monsson-csoport 2012-ben 600 megawattos, 240 turbinából álló szélerőmű-parkot épített a Fekete-tenger partvidékén, Dobrudzsában, amely a Ziarul Financiar gazdasági lap szerint továbbra is az Európai Unió legnagyobb szárazföldi szélenergia-kapacitása.

(Képünk illusztráció. Fotó: AFP | Kisbenedek Attila)

Tegnap 20:07

Egy fiatal nő volt az a lövöldöző, aki három gyereket és három felnőttet halálosan megsebesített Nashville-ben egy keresztény magániskolában hétfőn – közölte a helyi rendőrség vezető tisztségviselője.

Humza Yousaf eddigi egészségügyi minisztert választották a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) új vezetőjévé. A vezetőválasztási versengés hétfőn bejelentett eredménye azt is jelenti, hogy Yousaf lesz Skócia következő miniszterelnöke.