Az unió állampolgárai is csak engedéllyel utazhatnak Nagy-Britanniába

Alapos előkészületeket igényel, ha valaki Nagy-Britannia felé venné az irányt.

2024. szeptember 11., 11:06

Szerző:

Nagy-Britannia a jövőben elektronikus beutazási engedélyt (ETA) kér mindenkitől, akinek eddig ehhez nem volt szüksége vízumra, többek közt az Európai Unió állampolgáraitól is – számolt be róla az MTI.

A brit belügyminisztérium szeptember 10-én jelentette be, hogy 2025 tavaszától már csak ezen dokumentum birtokában léphetnek be az országba a külföldi állampolgárok. Könnyítés, hogy azon uniós állampolgárokra, akik már rendelkeznek letelepedési engedéllyel, nem vonatkozik ez a szabály.

A beutazási szabályok szigorítására indoklásuk szerint elsősorban azért volt szükség, hogy a biztonsági ellenőrzések hatékonyabbá váljanak, illetve az is indokolta, hogy az elmúlt években számos visszaélésre derült fény, amelyek mindegyike ahhoz kötődött, hogy a brit bevándorlási rendszer számos hiányossággal küzd.

Nagy-Britannia a turistákat továbbra is várja

Bár a brit kormány már korábban bejelentette, hogy szigorításokra készül, ennek részleteiről nem közöltek információkat. Most a belügyminisztérium adott bővebb tájékoztatást, így kiderült, hogy az elektronikus beutazási engedélyt (Electronic Travel Authorisation, ETA) bárki kérvényezheti, akinek eddig nem volt szüksége vízumra. Az online dokumentum használata ígéretük szerint kényelmes lesz, kérvényezésére 2025. március 5-től lesz lehetőségük az állampolgároknak. Fontos tudni, hogy április 2-től már csak ezen dokumentummal léphetnek be az országba azok is, akik csupán egy kétnapos látogatást terveznek.

Az utazáshoz szükség van az útlevélre, amelynek másolatát már az engedély kérvényezésekor be kell nyújtani, de meg kell adni a személyes adatokat, és néhány egészségügyi kérdésre is válaszolni kell.

A beutazási engedély 10 fontos, vagyis jelenleg 4700 forintos költséggel jár, és két évig érvényes (amennyiben ezen idő alatt nem jár le a kérelmező útlevelének érvényessége, ez ugyanis nélkülözhetetlen a beutazáshoz). Azt azonban érdemes tudni, hogy bár az engedély birtokában a Nagy-Britanniába történő beutazás korlátlan mennyiségben engedélyezett, de alkalmanként csak 6 hónapig teszi lehetővé az országban való tartózkodást.

Az utazás céljai között szerepelhet családlátogatás, turisztikai vagy üzleti látogatás, esetleg tanulmányok folytatása, ám ezekben az esetekben is fél év a maximum időtartam.

Az Európai Unió állampolgárai kapták a leghosszabb haladékot, ugyanis a más országokból érkező, de eddig vízummentességet élvező látogatóknak már 2025 januárjától szükségük lesz erre az engedélyre. A lépés nem meglepő, hiszen Nagy-Britannia már a Brexitet követően egyértelművé tette, hogy szigorítani fog a letelepedési szabályain. 2022 decemberéig több mint 7 millió uniós és egyéb országból érkező személy kért letelepedési engedélyt, az országban pedig egyre nagyobb feszültségek alakulnak ki a bevándorlók miatt.

Németország is reagált a problémára: már ebben a hónapban határellenőrzést vezetnek be, és csak az érvényes dokumentumokkal érkezőket engedik be az ország területére.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)