Tízszer annyi műtrágya van a romániai kikötőkben, mint amennyi Bejrútban robbant

2020. augusztus 14., 17:15

Szerző:

A bejrúti robbanás után Romániában azonnal vizsgálni kezdték, veszélyt jelent-e Marosvásárhelyre a város peremén működő Azomures műtrágyagyár, ahol ammónium-nitrát alapú műtrágyát is gyártanak - ez az anyag okozta a libanoni tragédiát.

Azt is vizsgálják, mekkora veszélyt jelentenek a konstancai kikötőben tárolt anyagok. tengeri kikötők igazgatósága szerint Konstancában jelenleg közel 26 ezer tonna ammónium-nitrátot tárolnak. Ez mintegy tízszerese a Bejrútban felrobbant mennyiségnek. Az igazgatóság szerint öt társaság rakodik és tárol ideiglenesen műtrágyát a kikötőben, mindegyik a katasztrófavédelem engedélyével, és a vonatkozó európai szabályozások szigorú betartásával.

Az igazgatóság szerint a jelenleg tárolt mennyiség átlagosnak mondható. Az év eleje óta több mint 87 ezer tonna műtrágyát rakodtak Konstancán tengeri és folyami hajókba.

A marosvásárhelyi Azomures szerint a gyár területén nem tárolnak nagy mennyiségű ammónium-nitrát alapú műtrágyát, mert a gyártás után azonnal értékesítik és elszállítják. A gyár szerint a műtrágyájuk magától nem gyúlhat meg és nem robbanhat fel, nem veszélyes, ha a tárolásánál, mozgatásánál betartják a vonatkozó európai normákat. A műtrágya csak akkor bomolhat fel veszélyes anyagokra, ha hőnek vagy tűznek van kitéve.

Ludovic Orban miniszterelnök szerint a konstancai kikötőben a műtrágyát csak addig tárolják, amíg hajóra nem rakhatják. Tájékoztatást kért a  belügyminisztériumtól és a katasztrófavédelemtől: biztosították, hogy mindent megtettek a biztonságért.

Romániában 2004 májusában a Mihailestien felborult és kigyulladt egy 20 tonna műtrágyát szállító teherautó, a robbanásban 18 ember meghalt és 13 személyt súlyosan megsebesült egy ammónium-nitrát szállítmány felrobbanásában. Az áldozatok között a tűzoltókon és újságírókon kívül helybeliek is voltak, akik az út mellé kiszóródott műtrágyából próbáltak lopni.

Csütörtökön az Aradot Temesvárral összekötő országúton gyulladt ki egy 24 tonna ammónium-nitrát alapú műtrágyát szállító kamion. A tűzoltóknak még az előtt sikerült eloltaniuk a tüzet, hogy az a rakományra is átterjedhetett volna.

A román rendőrség több mint 8000 tonna nem megfelelően tárolt ammónium-nitrátot foglalt le.