A CIA-vel tárgyalt az orosz külső elhárítás főnöke

Szergej Nariskin, az orosz külső elhárítás (SZVR) főnöke elismerte, hogy telefonon konzultált a CIA igazgatójával a kérészéletű Prigozsin-puccsról, és arról hogy „mi legyen Ukrajnával”. 

2023. július 13., 17:49

Szerző:

Miközben a nyilvánosság előtt a két ország heves kirohanásokat intéz a másik ellen, a kulisszák mögött néha beszélnek egymással az ellenséges ügynökségek vezetői – például az amerikai CIA és az orosz SZVR főnökei – derül ki az Inforádió londoni tudósításából. A beszélgetés még júniusban, a 23-án este kirobbant és másnap le is csengett Wagner-lázadás után történt. Szergej Nariskin, az orosz külügyi hírszerzés vezetője a TASZSZ hírügynökségnek mondta el, hogy CIA-s kollégájával, William Burns-szel telefonon vitatták meg a lázadás kérdését és azt, hogy „mit kell tenni Ukrajnával”.

Nariskin verziójában Burns vetette fel „a június 24-i eseményeket”, de azt mondta, hogy a mintegy egyórás telefonbeszélgetés nagy részében megfogalmazása szerint „azt fontolgattuk és vitattuk meg, hogy mit tegyünk Ukrajnával”. A CIA nem kívánta kommentálni a megjegyzéseit. Burns és Nariskin az ukrajnai háború kezdete óta fenntartják a forró drótot, miközben országaik kapcsolatai a hidegháború legrosszabb időszakaira emlékeztetnek.

Tavaly novemberben a két hírszerzési vezető személyesen is találkozott Törökországban – annak ellenére, hogy amerikai tisztviselők hangoztatták, hogy Burns „semmiféle tárgyalást nem folytat”, és „nem tárgyal az ukrajnai háború rendezéséről”. Ez azután hangozott el, hogy a Kremlből – a déli Herszon városának az ukránok általi visszafoglalása után – kiszivárgott egy információ, emlékeztetett a The Guardian című brit lap.

Nariskin a TASZSZ-nak azt mondta, hogy

„valamikor lehetségessé válnak a háborúról szóló tárgyalások”.

A hírügynökség nem pontosította, hogy ez része volt-e a Burnsszel folytatott beszélgetésének. 

Minderre Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó azt mondta: „Nariskinnek nincs befolyása arra, hogy hogyan ér véget ez a háború”. Szerinte Moszkva elveszíti a háborút, és a Nariskinhez hasonló emberekkel nem lehet tárgyalni. „Ez az orosz elit teljesen helytelenül érzékeli az eseményeket, így nincs miről beszélni velük”. Kijev szerint a tárgyalások befagyasztanák a harctéri helyzetet, ami az ukrán terület egyhatodát elfoglaló Moszkvának kedvezne.

A New York Times és a Wall Street Journal még június 30-án számolt be arról, hogy William Burns felhívta Nariskint azért, hogy biztosítsa a Kremlt arról, hogy az Egyesült Államoknak nem volt szerepe a Wagner-lázadásban. Ukrajna, amelyet Oroszország 2022 februárjában támadott meg, azt mondja, hogy más országok nem tárgyalhatnak a jövőjéről a nevében, és az Egyesült Államok többször is támogatta az „Ukrajna nélkül nincs semmi beszélgetés Ukrajnáról” elvet. Nariskin szavai szerint azonban ezzel szembemenve beszéltek arról, hogy „mi legyen Ukrajnával”.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: KTS / Science Photo Library via AFP)