Nagyon beindultak az orosz hackerek, a Microsoft figyelmezetett

A nemrégiben elkövetett behatolási kísérletek java része az Egyesült Államok ellen irányult - tették közzé a Microsoft kutatói, de a NATO több tagállama is célpont volt, amelyek segítséget nyújtanak Ukrajnának.

2022. június 22., 19:39

Szerző:

Az orosz kormány hackerei számos kiberkémkedési műveletet hajtottak végre nemrégiben a Kijevet támogató országok ellen Ukrajna februári orosz megtámadása óta - közölte szerdai jelentésében a Microsoft amerikai számítástechnikai óriáscég.

„A jelenlegi háború kibernetikai aspektusai messze túlmutatnak Ukrajnán, és a kibertér egységes jellegéről tanúskodnak” - írta jelentésében Brad Smith, a Microsoft elnöke.

A kutatók orosz hackerek ukrajnai célpontok ellen irányuló számos pusztító kibertámadását nyomon követték, amióta elkezdődött a konfliktus. Most azt állapították meg, hogy Ukrajnán kívül 42 ország 128 szervezete volt ugyanezen csoportok célpontja titkos, kémkedésre összpontosító hackertevékenységek során - olvasható a jelentésben.

A nemrégiben elkövetett behatolási kísérletek java része az Egyesült Államok ellen irányult - írták a Microsoft kutatói, de a NATO több tagállama is célpont volt, amelyek segítséget nyújtanak Ukrajnának.

A célpontok között szerepeltek lengyelországi, lettországi, litvániai, dániai és norvégiai, valamint a NATO-csatlakozási kérelmüket benyújtó Finnország és Svédország szervezetei.

„A célpontok többnyire kormányok, de agytrösztök, humanitárius szervezetek, valamint létfontosságú infrastrukturális szolgálatók voltak” - áll a közleményben.

A támadások 29 százaléka volt sikeres - írta Brad Smith. A sikeres behatolások legalább egynegyede során történt adatlopás.

(Kiemelt kép: Illusztráció: Fotó: FrankHoermann/SVEN SIMON / SVEN SIMON / dpa Picture-Alliance via AFP)

13:13

Nem vált be Vlagyimir Putyin orosz elnök számítása, a NATO és a világ legfejlettebb iparú demokráciáit összefogó G7 csoport nem vált megosztottá Oroszország Ukrajna ellen indított háborújának hatására – jelentette ki Joe Biden amerikai elnök vasárnap a G7 csoport németországi csúcstalálkozójának helyszínén, Olaf Scholz német kancellárral folytatott megbeszélésén.

12:15

A kelet-afganisztáni halálos földrengés által érintett több ezer környékbelinek tiszta vízre és élelmiszerre van szüksége, és fennáll a fertőző betegségek megjelenésének veszélye – jelentette ki az afgán egészségügyi minisztérium egyik tisztviselője vasárnap, napokkal azután, hogy egy ENSZ-ügynökség kolerajárvány kitörésére figyelmeztetett a térségben.