Brutális mészárlás: buddhista kolostorra csapott le a katonai diktatúra

A mianmari katonai diktatúra rajtaütésében huszonegy ember halt meg, köztük három szerzetes.

2023. március 13., 13:11

Szerző:

A mianmari (burmai) katonai diktatúra egységei csapást mértek egy ellenállókhoz közel álló buddhista kolostorra az ország déli, Shan tartományában, amely a Kareni Nemzetiségi Védelmi Erő területére esett. A BBC információi szerint a rajtütésben a rezsimellenes gerillák szerint összesen 21-en meghaltak.

A hadsereg a kareni gerillák szerint légicsapásokkal és tüzérséggel támadta a kolostort, amely Nan Nein faluban található. Később pedig a kolostorba menekülő civileket összeszedték és kivégezték. A halottak között volt három buddhista szerzetes is. A teljesen kiégett falu romjai között eközben több, azonosítatlan holttestet is találtak.

A 2021-ben, katonai puccsal hatalomra kerülő új rezsim olyan brutális volt, hogy a falusiakat is meglepte. Azt hitték ugyanis, hogy a köztiszteletben álló kolostor szerzetesei között nem eshet bántódásuk. A hadsereg azonban egyáltalán nem volt tekintettel a szent helyre sem. Ennek fő oka az volt, hogy Nan Nein éppen a gerillák legfontosabb fegyverszállítási útjának közepére esik, ezért startégiai fontosságú volt.

(Kiemelt kép: fegyveres mianmari tengerészgyalogos biztosítja a junta vezetőinek útját Thanlyin Townshipben tett látogatásuk során 2022. decemberében. Fotó: STR / NurPhoto / NurPhoto via AFP)