Mi történik Németoszágban? Puccsra és polgárháborúra készültek a császárpártiak

Németországban vádat emeltek hazaárulás miatt öt szélsőjobboldali emberrel szemben, akik Karl Lauterbach egészségügyi miniszter elrablását tervezték, és állítólag készek voltak gyilkolni is a német kormány megdöntése érdekében – jelentette be hétfőn a német főügyész.

2023. január 24., 09:13

Szerző:

A vádhatóság tájékoztatása szerint a csoport 2022 januárjának közepén alakult azzal a céllal, hogy „erőszakkal polgárháborús állapotokat teremtsen Németországban” a kormány és a parlamentáris demokrácia megdöntése érdekében. Hozzátette, hogy a csoport elfogadta, hogy mindez emberéletekbe kerülhet. 

A birodalmi polgárok (Reichsbürger) nevű revizionista mozgalomhoz köthető csoport azt tervezte, hogy felszámolja a demokratikus berendezkedést, és az 1871-ben alapított Német Császárság mintájára szervezi át az országot. 

A négy férfiból és egy nőből álló csoportot még tavaly őrizetbe vették, amikor fény derült a feltételezett összeesküvésre. Az ügyészség verziója szerint a gyanúsítottak egyre kézzelfoghatóbb előkészületeket tettek terveik végrehajtására. Háromlépcsős terv alapján először országos áramkimaradást akartak okozni, majd el akarták rabolni Karl Lauterbach egészségügyi tárcavezetőt, végül pedig egy gyűlés egybehívását tervezték a kormány leváltásának és egy új vezető kinevezésének céljával.

(Kiemelt képünk: A biodalmi polgárok (reichsbürgerek) egyikének letartóztatás. Fotó: Uli Deck/DPA/AFP)