A menekülttábor vezetőjét is bíróság elé állítják a halálos tűzvész után

Vétkes hanyagság vádjával bíróság elé állítják a mexikói bevándorlási hivatal vezetőjét, miután márciusban 40 ember lelte halálát egy menekülttábori tűzvészben, Ciudad Juárezben. A szövetségi ügyészek szerint a hivatalvezető megakadályozhatta volna a tragédiát, hiszen korábban többször figyelmeztették az általa felügyelt táborokban tapasztalható problémákra.

2023. április 12., 11:50

Szerző:

A Francisco Garduno elleni vádemelést a március 27-i eset miatt kedden este jelentette be a szövetségi ügyészség, azt követően, hogy mind a mexikói közvéleményben, mind több közép-amerikai országban ismételten követelték: ne álljon meg a bírósági vádemelés annál az öt, alacsonyabb beosztású embernél, akinél ez már megtörtént. Eddig ugyanis három bevándorlási tiszt, egy őr és egy venezuelai állampolgár ellen emeltek vádat az ügyben tömeges emberölés miatt. 

A venezuelai vádlott a gyanú szerint matracokat gyújtott fel tiltakozásul, mert úgy tudta: átszállítják vagy kitoloncolják őket Mexikóból. 

A közvélemény haragja eleinte arra a két őrre irányult, akik szemtanúk szerint kimenekültek az égő létesítményből anélkül, hogy kinyitották volna a zárkák ajtaját, hogy a bent lévők kimenekülhessenek. Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök azonban kedden azt állította: ezeknél az őröknél nem volt kulcs. 

A főügyészség közleménye szerint a bevándorlási hivatal több más tisztségviselője ellen is vádat emelnek kötelességmulasztás miatt, de nem nevezték meg őket, és a vádakat sem részletezték. 

A főügyészi hivatal szerint a mostani eset egy felelőtlen tettek sorozatának következménye. 2020-ban is volt egy olyan menekülttábori tűzeset a Mexikói-öböl partján lévő Tabasco államban, amelyben egy ember meghalt és tizennégyen megsérültek. A bevándorlási hatóságnak már akkor tudniuk kellett, hogy problémák vannak a rendszerben, amelyeket ki kellett volna javítaniuk, de nem tették. 

Mexikóban régóta panaszkodnak a korrupcióra és a rossz körülményekre a menedékkérőket fogva tartó létesítményekben, de ezekkel sosem foglalkoztak érdemben.

(Kiemelt képünk: Venezuelai menekültek nézik a tüzet, amelyet kartonpapírból és fából gyújtottak a Ciudad Juarezt és a texasi El Pasót elválasztó Rio Grande partján lévő táborhelyen Mexikóban 2022. november 16-án. Fotó: Christian Torres/Anadolu Agency/AFP)