Mexikó legalizálta az azonos neműek házasságát

Mexikó teljes területén törvényessé vált az azonos neműek házassága, miután az utolsó szövetségi államban is legalizálták helyi idő szerint szerdán.

2022. október 27., 14:27

Szerző:

Az Egyesült Államokkal határos Tamaulipas állam volt az utolsó a 32 mexikói állam közül, ahol a törvényhozás megszavazta az azonos neműek házasságát lehetővé tevő jogszabályt. Egy nappal korábban a déli Guerrero szövetségi államban hoztak hasonló döntést az ottani törvényhozók.

„Nincs többé első- vagy másodrangú polgár, minden embert ugyanazok a jogok illetnek meg” – mondta Nancy Ruiz, a tamaulipasi parlament képviselője.

Tizenkét évig tartó folyamat zárult le ezzel. Először Mexikóvárosban, 2010-ben tették törvényessé az országban az azonos neműek házasságát. Öt évvel később a túlnyomó többségében katolikus ország legfelső bírósága kimondta, hogy minden olyan döntés alkotmányellenes, amely kifejezetten tiltja azonos neműek házasságát. Az ezt követő években a mexikói szövetségi államok fokozatosan, egymás után legalizálták az azonos neműek házasságkötését.

Arturo Zaldivar, a legfelső bíróság elnöke üdvözölte Tamaulipas állam döntését, és a Twitteren úgy fogalmazott, „az egész ország hatalmas szivárványként ragyog.”

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Shutterstock.com.)