Kétharmaddal ment át az azonos neműek házasságát engedélyező javaslat Kubában

A szocialista szigetország referendumot írt ki az ügyben, az eredmény szerint 67 százalék támogatja a melegházasság hivatalossá tételét.

2022. szeptember 26., 18:30

Szerző:

Kubában népszavazáson elfogadták a családjogi törvény átfogó reformját, amely egyebek között lehetővé teszi az azonos neműek házasságát és meleg pároknak az örökbefogadást, valamint kiterjeszti a gyerekek és a nagyszülők jogait - közölték hétfőn a havannai hatóságok.

A több mint 400 törvénycikkelyt tartalmazó szabályozást a szavazók 66,9 százaléka támogatta 33,1 százalék ellenében - ismertette Alida Balseiro Gutiérrez, az országos választási tanács vezetője az állami sajtónak nyilatkozva. Hozzátette, hogy néhány térségben még nem dolgozták fel a leadott szavazatokat.

Az új szabályozás az említettek mellett engedélyezi a béranyaságot, kiszélesíti a nagyszülők jogait unokáik vonatkozásában, intézkedéseket tartalmaz az idősek védelmére, valamint a nemi alapú erőszakkal szemben.
A csomagot már korábban jóváhagyta a kubai parlament, és támogatta Miguel Díaz-Canel kubai elnök is.

A reformok egyik legfőbb támogatója Mariela Castro volt, az országos szexuális felvilágosítási központ igazgatója, Raúl Castro korábbi elnök lánya és Fidel Castro egykori kubai vezető unokahúga.

(Kiemelt kép forrása: MTI/EPA-EFE/Ernesto Mastrascusa)

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve.