Népszavazáson döntenek Kubában a melegházasságról

A pártvezetés engedélyezte a referendumot a szocialista karibi szigetországban, ezzel évtizedek óta először kerülhet sor mind népszavazásra, mind a jogok kiterjesztésére.

2022. július 23., 20:26

Szerző:

Az azonos neműek házasodásáról és más családokat illető jogokról is népszavazást tarthatnak hamarosan Kubában, közölte a Reuters hírügynökség. Az ország nemzetgyűlése elfogadta azt a törvénytervezetet, amely a melegházasság engedélyezése mellett a nők jogait is szélsekörűen terjesztené ki.

Az új törvényt most a szavazás után, szeptember 25-én népszavazáson is el kell fogadni. A kubai alkotmány szellemében 2022 tavaszán az új változásokat már a népi közösségek lokális köreiben is vitára bocsátották, az itt keletkezett eredményeket pedig a nemzetgyűlés beépítette az általa elfogadott új törvénybe.

A közösségi viták szervezői arról számoltak be, hozzávetőleg a kubaiak 62 százaléka támogatná az azonos neműek házasodási jogát. Ez hozzávetőleg alacsonynak számít a hatalom ötleteit illetően, az alkotmány nemrégi átírását például 86 százalék helyeselte, de így is közel kétharmados többségről van szó.

(Kiemelt kép: Két nő szivárványos zászlóval a kubai Cay Gulliermo tengerpartján. Fotó: YAMIL LAGE / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.