Népszavazáson döntenek Kubában a melegházasságról

A pártvezetés engedélyezte a referendumot a szocialista karibi szigetországban, ezzel évtizedek óta először kerülhet sor mind népszavazásra, mind a jogok kiterjesztésére.

2022. július 23., 20:26

Szerző:

Az azonos neműek házasodásáról és más családokat illető jogokról is népszavazást tarthatnak hamarosan Kubában, közölte a Reuters hírügynökség. Az ország nemzetgyűlése elfogadta azt a törvénytervezetet, amely a melegházasság engedélyezése mellett a nők jogait is szélsekörűen terjesztené ki.

Az új törvényt most a szavazás után, szeptember 25-én népszavazáson is el kell fogadni. A kubai alkotmány szellemében 2022 tavaszán az új változásokat már a népi közösségek lokális köreiben is vitára bocsátották, az itt keletkezett eredményeket pedig a nemzetgyűlés beépítette az általa elfogadott új törvénybe.

A közösségi viták szervezői arról számoltak be, hozzávetőleg a kubaiak 62 százaléka támogatná az azonos neműek házasodási jogát. Ez hozzávetőleg alacsonynak számít a hatalom ötleteit illetően, az alkotmány nemrégi átírását például 86 százalék helyeselte, de így is közel kétharmados többségről van szó.

(Kiemelt kép: Két nő szivárványos zászlóval a kubai Cay Gulliermo tengerpartján. Fotó: YAMIL LAGE / AFP)

Tegnap 21:48

Moszkva hétfőn bejelentette, hogy felfüggeszti az új START-szerződés által lehetővé tett amerikai ellenőrzéseket az oroszországi katonai helyszíneken. A 2010-ben aláírt, kulcsfontosságú orosz-amerikai megállapodás kölcsönösen lehetővé tette a két fél számára a másik ország katonai helyszíneinek rendszeres ellenőrzését.