Angela Merkel az otthonmaradásra biztatja a németeket

2020. október 17., 18:10

Szerző:

A járvány megfékezéséhez az országban mindenkinek kevesebb emberrel kell találkoznia, mondta Angela Merkel kancellár egy szombati videoüzenetben, amiben az otthonmaradásra buzdította népét.

A drámaiként jellemzett üzenetben felhívta a figyelmet arra, hogy a koronavírussal fertőzöttek száma napról napra drasztikusan emelkedik, és hogy sokkal komolyabb a helyzet, mint az első hullám idején.

"A viszonylag nyugodt nyárnak vége, nehéz hónapok állnak előttünk, és a következő napokban és hetekben dől el, hogy milyen lesz a tél, és milyen karácsonyunk lesz. Mindezt mi döntjük el, a cselekedeteinkkel" - mondta.

Hangsúlyozta, hogy mindent meg kell tenni a terjedés lassításáért. Ezért nem elég a szokás ővintézkedéseket - maszkviselés, távolságtartás, gyakori kézmosás, és az őszi-téli időszakban gyakori szellőztetés -elvégezni, hanem "még tovább kell menni".

"A tudomány világosan megmondja, hogy a vírus terjedése közvetlenül összefügg a kapcsolatokkal, a találkozásokkal", ezért "ha egy ideig mindenki jelentősen visszafogja a családon kívüli találkozásokat, sikerülhet megállítani és megfordítani a mindig egyre több fertőzés felé mutató trendet" - fejtette ki Merkel.

"Éppen ezért ma azt kérem önöktől, hogy találkozzanak sokkal kevesebb emberrel, otthon és a lakásukon kívül is, tekintsenek el a nem feltétlenül szükséges utazásoktól és ünnepségektől, és amikor csak lehet, maradjanak otthon" - tette hozzá.

"Tudom, ez keményen hangzik, és nehéz lemondást is jelenthet", de meg kell tenni, hogy ne terhelődjék túl az egészségügyi ellátórendszer, nyitva maradhassanak az iskolák és az óvodák, tovább működhessék a gazdaság és megmaradjanak a munkahelyek.”