Merényletet akartak elkövetni Madagaszkár elnöke ellen

Meghiúsították a merényletet, az elkövetőket letartóztatták.

2021. július 22., 12:23

Szerző:

A madagaszkári hatóságok merényletet hiúsítottak meg az ország elnöke, Andry Rajoelina ellen, és többeket, köztük külföldieket letartóztattak.

Az ország főügyésze, Berthine Razafiarivony tábornok azt jelentette be csütörtökön, hogy kedden tartóztatták le az elkövetőket. A merénylők – köztük két francia állampolgár – az elnök mellett több madagaszkári közéleti személyiséggel végezni akartak.

A főügyész a nyomozás mostani szakaszában egyelőre nem árulhat el további részleteket. Nem sokkal korábban, június 26-án, Madagaszkár függetlenségének ünnepén a hatóságok azt közölték, hogy merényletet akadályoztak meg Richard Ravalomanana rendőrminiszter ellen.

A 2002 és 2009 között hivatalban lévő, korrupciós botrányba keveredett Ravalomananát széles körű tömegtüntetéseket követően, a főváros Antananarivo akkori polgármestere, Rajoelina buktatta meg a hadsereg segítségével.

A nemzetközi közösség a hatalomátvételt követően megvonta a Madagaszkárnak szánt támogatásokat. Rajoelina akkor 2014-ig volt hivatalban, majd 2018 decemberében megnyerte az elnökválasztást. A 25 millió lakosú Madagaszkár Afrika legszegényebb államai közé tartozik. Az ország lakosságának közel 80 százaléka a szegénységi küszöb alatt él.

(Kiemelt kép: Andry Rajoelina, Madagaszkár elnöke katonákkal találkozik a függetlenség napján 2021. június 26-án. Fotó: Rijasolo / AFP)