Nincs lehetetlen – 70 évesen szült ikreket egy ugandai nő

Safina Namukwaya IVF segítségével lett terhes, ikreit a kampalai kórházban szülte meg. A kórház közleményéből az nem derült ki, hogy a petesejt donortól származott vagy még fiatalabb korában fagyasztotta le.

2023. december 1., 12:20

Szerző:

A menopauza a legtöbb nőnél 45-55 éves kor körül következik be, ezt követően erősen lecsökken a teherbeesés esélye, de nem lehetetlen. Az eddigi „rekorder” az indiai Erramatti Mangamma, aki 2019-ben 73 évesen szült.

Safina Namukwaya ikrei szerdán, dél körül, császármetszéssel születtek. Nem ez volt a nő első IVF-es próbálkozása: 2020-ban egy kislányt szült hasonló beavatkozással. Most azt állítja, hogy a partnere, miután megtudta, hogy ikreket vár elhagyta – írja a BBC beszámolója nyomán a Telex.

„A férfiak nem szeretik, ha megmondod nekik, hogy több mint egy gyereket vársz. Amióta bekerültem a kórházba, egyszer sem látogatott meg” – nyilatkozta a nő az ugandai Daily Monitornak. Elmondta, hogy azért is döntött az IVF mellett, mert állítása szerint csúfolták, amiért nem volt gyereke.

Az IVF (in-vitro megtermékenyítés) úgy működik, hogy kiszednek egy petesejtet (vagy egy donorét, vagy az adott nőét) a méhből, azt egy laborban spermával megtermékenyítik, majd beültetik a nő méhébe, ahol – ha minden a tervek szerint alakul, márpedig nem mindig van így – az embrió a hagyományos módon fejlődik tovább – írja a portál.

(Kiemelt kép: 70 évesen szült ikreket Safina Namukwaya. Forrás: Women's Hospital International and Fertility Centre FB-oldal)

 

Vlagyimir Putyin ellen tavaly óta elfogatóparancs van érvénybe, ami eléggé behatárolja azt, hogy az orosz elnök mely országokba látogathat el büntetlenül.