19:00 - 20:00

JÖN: Halló, itt vagyok!

Szilágyi János műsora

Egy év alatt 10 millióval nőtt a menekültek száma

2020. december 29., 20:16

Szerző:

A koronavírus-járvány mellett új válságövezetek is kialakultak a világban.

 

Világszerte több mint 80 millióra nőtt a menekültek száma - közölte kedden az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR), írja az MTI. Peter Ruhenstroth-Bauer, a szervezet németországi ügyvezetője hangsúlyozta a koronavírus-járvány súlyosbította a helyzetet. Erre utal, hogy 2019 óta tízmillióval növekedett a menekültek száma.

"A koronavírus járványa 2020-ban világszerte megváltoztatta az emberek életkörülményeit, a 80 millió menekült többsége számára a túlélésért folytatott harc elsődlegessé vált" - jelentette ki Ruhenstroth-Bauer. "Nem szabad ezeket az embereket magukra hagynunk" - tette hozzá. Hozzáfűzte, hogy az UNHCR a 2020-ra igényelt mintegy 7,4 milliárd euró támogatás alig felét kapta meg december elejéig. 

Az UNHCR felhívta a figyelmet arra, hogy a több éve húzódó jemeni és szíriai fegyveres konfliktusok mellett 2020-ban újabb válságövezetek alakultak ki, így például az etiópiai Tigré tartományban és a Száhel-övezet államaiban, mindenek előtt Csádban, Nigerben és Maliban.

Európában pedig több mint 12 ezer menedékkérő maradt fedél nélkül, mert lángok martalékává vált a leszboszi Mória menekülttábor. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága szerint az idén több mint ezer menedékkérő vesztette életét a Földközi-tengeren menekülés közben.